141222240_ABFweb
141222240_ABFweb

Stuk tong van paard afgesneden

Nieuws

Toen eigenaresse Doorke Simons in de mond van haar paard Bruno keek kreeg de schrik van haar leven: er was een ‘pizzapunt’ uit zijn tong gesneden. “Ik geloofde gewoon niet wat ik zag.”


Zo’n twee weken geleden wilde Doorke Simons uit het Drenthse Eesergroen haar ruin voeren. Hij wilde niet eten. Aan het Dagblad van het Noorden vertelt ze: “De volgende dag wilde hij ook nog niet eten en er liep slijm uit zijn mond. Ik heb de dierenarts gebeld. Die wist niet wat hij zag, toen hij Bruno in de mond keek. Hij vroeg mij ook te kijken. We geloofden gewoon niet wat we zagen. Geen snee, die een paard in de tong kan oplopen als er glas op het land ligt. Geen wond die een paard op kan lopen als hij zijn tong openhaalt aan een uitstekende spijker. Nee, letterlijk een driehoek met snijranden. Er was een pizzapunt uit zijn tong gesneden.”

Geen toeval


“Ik vond het zo bizar dat ik aanvankelijk niet wilde geloven dat Bruno bewust mishandeld was. Maar toen ik las over het mishandelde paard in Eext, dacht ik: dit kan geen toeval meer zijn. Dit moet naar buiten. Misschien dat er meer mensen zijn die zoiets met hun paard hebben meegemaakt.’’ Simons heeft het hele weiland en de stal van Bruno afgezocht naar scherpe materialen, maar kon niets vinden waar hij zich aan kon verwonden. Ook het stuk tong was spoorloos en er lag nergens bloed.

Verdoofd?


De dierenarts had dit nog nooit meegemaakt, vertelde hij aan Simons. “Hij heeft foto’s gemaakt. De dierenarts en ik begrepen ook niet dat Bruno de mishandeling heeft toegelaten. Misschien is hij wel verdoofd geweest. Bruno is nu behandeld met antibiotica en de wondranden beginnen te genezen. Hij blijft natuurlijk een gespleten tong houden, maar hij begint weer normaal te eten. De eerste week heeft hij alleen maar pap gehad.”

Steekwond bij oog


Na dit bizarre voorval begint Simons nu ook twijfels te krijgen over een verwonding die ze anderhalve maand geleden aantrof bij een van haar andere paarden. Die had een diepe steekwond bij zijn oog. “Ik dacht dat hij zich had gestoken aan een tak ofzo. De wond is goed genezen. Maar het zou mij niet verwonderen dat ook dit paard is mishandeld door degene die Bruno te pakken heeft gehad.’’


Bron: Dagblad van het Noorden