Webinar
Webinar

Koeiengras is slecht voor paarden

Nieuws

Gras voor koeien zorgt voor een hoge melk- en vleesproductie bij rundvee. Het bevat veel energie en voedingssuiker als fructaan. Voor paarden is dat ongezond. Sterker nog, ze kunnen er zelfs dood aan gaan!Vijf belangrijke punten:


Paarden grazen anders
Er zit een groot verschil in ‘graasgedrag’ tussen een koe en een paard. Dat heeft effect op een weiland. Als het gras daar niet op berekend is, krijg je kale plekken en bestaat het risico dat een paard veel zand mee opeet, waardoor hij zandkoliek kan krijgen.

Koeiengras bevat veel fructaan
Van koeien wordt verwacht dat ze duizenden liters melk produceren. Van een paard hebben we een hele andere verwachting. Bovendien is zijn spijsvertering totaal anders. Teveel fructaan leidt bij paarden tot diarree, koliek en hoefbevangenheid.

Engels raaigras is slecht voor paarden
Engels raaigras is één van de meest voorkomende grassoorten in Nederlandse weiden. Het heeft onder paardenhouders een slechte naam. Maar er bestaan verschillende soorten, waaronder ook met een laag fructaangehalte.

Paarden trekken graag een sprintje
Als een koe even genoeg gegeten heeft, gaat ze lekker rustig liggen herkauwen. Paarden daarentegen trekken graag een sprintje. Het is daarom belangrijk dat de grassoorten in een paardenwei bestand zijn tegen zulke uitspattingen, anders krijg je snel kale plekken.

Een goede paardenweide aanleggen is lastig
Als je opnieuw begint, valt dat best mee. Gebruik een speciaal graszaadmengsel voor paarden. Er bestaan ook mengsels voor weides waarvan ruwvoer voor paarden wordt gewonnen. Zorg voor een goed bemestings- en onderhoudsplan. Haal mest van het land en laat paarden niet te lang op een zelfde stuk lopen.

Meer weten? Volg het gratis webinar over goed gras voor een gezond paard op 23 maart om 20.00 uur, onder leiding van Bit redacteur Tessa van Daalen.


Meld je hier aan.