Eczeem
Eczeem

Shetlandpony’s helpen bij onderzoek naar allergieën

Nieuws

De immuunreactie van Shetlandpony’s op insectenbeten helpt onderzoekers met begrijpen hoe het ontwikkelen van allergieën bij mensen kan worden voorkomen, aldus Science Daily. Dit blijkt uit een Nederlands onderzoek.


Het immuunsysteem van paarden reageert op insectenbeten op een manier dat allergische reacties voorkomt - in plaats van triggert - zeggen de onderzoekers. Ze zeggen dat het immuunsysteem van Shetlandpony’s en de reactie op insectenbeten te vergelijken is met wat gebeurt bij mensen met een allergie. Wanneer er wordt begrepen wat de allergische reactie triggert, kan het helpen met het voorkomen dat bepaalde mensen gevoeligheid ontwikkelen.

Voorheen werd altijd gedacht dat het immuunsysteem van paarden die niet lijden aan allergische reacties de allergenen die insecten bij zich dragen niet herkennen, en als resultaat niet reageert. Maar onderzoekers aan de Universiteit van Edinburgh hebben voor de eerste keer laten zien dat hun immuunsysteem op twee verschillende manieren kan reageren op de irritatie van insectenbeten.

Een van deze reacties produceert allergie symptomen - zoals jeuk en branderigheid - terwijl de andere een allergische reactie voorkomt, aldus de onderzoekers. Het team vond dat het immuunsysteem van een paard na blootstelling aan muggen verschillende typen factoren los kan laten - bekend als cytokines - die invloed hebben op het gedrag van andere cellen.

Pony’s die reageren op muggenbeten laten cytokines los - bekend als IL-4 - die de allergie symptomen triggert. Als de pony niet gevoelig is op beten, dan wordt een andere cytokine - INF-? - losgelaten, die andere immuuncellen die anders een allergische reactie zouden opwekken blokkeert.

Als het menselijke immuunsysteem wordt geleerd geen reacties te triggeren, kan het mogelijk zijn om te voorkomen dat mensen gevoeligheid ontwikkelen, zegt het team van onderzoekers.

Allergieën worden veroorzaakt door een complexe interactie tussen genetische en omgevingsfactoren. Onderzoekers zeggen dat de reden dat sommige mensen gevoeligheid ontwikkelen voor bepaalde stoffen - en anderen niet - nog niet volledig begrepen is. Het is nog onduidelijk wat ervoor zorgt dat het immuunsysteem een beschermende respons op een allergeen activeert.

Bron: Science Daily

 
6221711