allergie
allergie

Hoe om te gaan met lente-allergieën

Nieuws

De lente is in volle gang en daarbij komen ook de eerste allergieën weer om de hoek kijken. Equimed vertelt waar allergieën vandaan komen en wat je eraan doet.


Lente-allergieën raken je paard op een of twee manieren. De ene manier is huidallergieën. Wanneer hij een allergie heeft, wordt het paard gevoelig voor de veroorzaker, meestal een proteïne. Het eerste contact zal misschien geen problemen opleveren, herhaalde blootstelling kan leiden tot reacties die het makkelijkst kunnen worden omschreven als “over-reactie” van het immuunsysteem door het loslaten van histamine. Een paard met een huidallergie zal jeuk hebben en krabben, bijten, schuren en rollen om de geïrriteerde plek te verlichten.

De meest voorkomende redenen van huidallergieën bij paarden


De meest voorkomende reden van huidallergieën in de lente zijn insectenbeten. De bijtende muggen van de soort Culicoides staan als eerste op de lijst van irritante insecten, maar paarden kunnen allergisch zijn voor vrijwel elk bijtend insect. Het speeksel van een insect veroorzaakt een immuunreactie waardoor je paard netelroos of zweren kan ontwikkelen, vooral op zijn buik. Schuren en rollen irriteren de plekken alleen maar meer.

Je kent de term zomereczeem vast wel. De lichaamsdelen die daar het meest onder lijden zijn de manen, staart en de rug. Sommige paarden vertonen ook rond het hoofd en de oren tekenen van jeuk.

Carla Sommardahl, professor aan de Faculteit Grote Dieren van de Universiteit van Tennessee, zegt dat de omgang met vliegenallergieën frustrerend kan zijn voor eigenaren. “Het beste is om de insecten uit de buurt van je paard te houden. Het gebruik van vliegendekens- en maskers en insectensprays kunnen daarbij helpen. Het is wel lastig om een goedwerkende spray te vinden.”

Het kan ook helpen om je paard binnen te houden op het tijdstip dat de vlieg aanwezig is. Als de Culicoidesoorten bij jou in de buurt vooral ‘s nachts actief zijn, zet dan je paard overdag buiten, en andersom. Zorg ervoor dat je goede ventilatie hebt als je paard binnenstaat - zelfs een ventilator kan helpen - om de activiteit van insecten te minimaliseren.

Een paar met ernstige allergieën kan soms zelfs medische hulp nodig hebben als de irritaties echt heel erg worden.

Omgaan met ademhalingsallergieën


De andere groep allergieën omvatten de ademhaling. Deze allergieën zijn reacties op verschillende planten en pollen. Als je je paard goed in de gaten houdt kun je erachter komen welke pollen het grootste probleem vormen. Maar je paard zal er natuurlijk nog wel elk jaar last van blijven houden.

Huid- en bloedtesten kunnen helpen met het gebruik van injecties die desensitiseren.

Hoe ga je om met pollenallergieën? Er zijn wat managementtechnieken die kunnen helpen om je paard comfortabel te laten voelen. Dr. Sommardahl suggereert: “Houd je paard op warme en vochtige dagen, het liefst met een ventilator of goede ventilatie. De hitte en vochtigheid voegen nog meer toe aan zijn discomfort. Houd het weerbericht in de gaten over nieuws over pollen. Op slechte dagen houd je je paard binnen, misschien kan hij ‘s nachts wel naar buiten.

Je weide kort houden om bestuivende planten te weren kan ook een beetje helpen. Probeer het stof in en om je stal te minimaliseren om verdere irritatie van je paards luchtwegen te voorkomen.

Bron: Equimed

Eerder geschreven:

Vecht terug tegen de vliegen!

 
6316371
6318821
6318991