zomer zon geel sfeer tegenlicht
zomer zon geel sfeer tegenlicht

8 Manieren om met je paard van de zon te genieten

Fun Bit & Cap Opvallend Verzorging

Wij paardenliefhebbers zijn gek op de lente- en zomermaanden. Langere dagen, warmere ochtenden, minder lagen kleding. Maar is je paard net zo blij met het warme weer? De hogere temperaturen kunnen impact hebben op het welzijn van je paard. Zorg er met de volgende tips voor dat je paard net zo van de zon kan genieten als jij.

1. Zorg voor schaduw

Je paard moet de zon kunnen ontvluchten. Dus als hij de hele dag buiten staat, zorg ervoor dat er een vorm van schaduw is. Dat kan een grote boom of een afdakje zijn. Vervelende vliegen kan hij zo ook ontlopen.

2. Pas je routine aan

Ochtendtrainingen en avondritten zijn een goed idee als je met je paard aan de slag gaat. Zo vermijdt je trainen op het warmste moment van de dag. Je kan overwegen om je paard ‘s nachts in het land te zetten, en overdag binnen - als het daar tenminste niet nog warmer wordt.

3. Scheer paarden met een dikke vacht

Oudere paarden, pony’s en paarden met de ziekte van cushing hebben moeite om hun wintervacht te verliezen. Deze dikke vacht maakt het voor hen moeilijker om in de lente of de zomer voldoende af te koelen. Scheer ze daarom. Zorg wel voor een dun regen- of vliegendeken.

4. Voorkom verbranden

Niet alleen mensen kunnen verbranden en huidschade oplopen, paarden ook. De mooie roze aftekeningen die paarden op hun neus hebben, of de pigmentloze huid rondom de ogen zijn extra kwetsbaar. Langdurige blootstelling aan de zon kan erg gevaarlijk zijn. Huidkanker wordt namelijk veroorzaakt door mutaties van cellen, onder andere door UV-straling.

5. Schone lucht

Verschillende aandoeningen van de luchtwegen, zoals COPD en dampigheid, worden aangewakkerd door een allergie voor pollen en stof in de lucht. Paarden krijgen last van een zware ademhaling, een tekort aan energie, een loopneus of hoest. De weefsels en het slijm van de longen verdikken zich, waardoor er minder lucht door de luchtwegen kan stromen. Dit is pijnlijk en stressvol voor je paard.

6. Houd de hoeven sterk

Modder en regen in de winter zorgen ervoor dat je paarden zachte en gehydrateerd hoeven heeft. In de winter betekent een tekort aan vocht droge en broze hoeven, wat net zo problematisch kan zijn. Zorg ervoor dat de hoeven van je paard regelmatig gevoed worden en door een hoefsmid behandeld worden, ook als je paard niet op ijzers staat.

7. Let op het dieet

Meer weidegang en hogere temperaturen betekenen dat je paard gras van betere kwaliteit eet, maar minder calorieën verbrand om warm te blijven. Gewichtstoename is een logisch gevolg en hoefbevangenheid ligt op de loer. Houd het gewicht van je paard in de gaten door middel van een gewichtsmeetlint en pas de hoeveelheid werk en voeding op elkaar aan.

8. Grasmanagement

Paarden staan langer in de weide, wat betekent dat deze schoon gehouden moet worden. Denk aan het niet kaal-eten van de weide en mest ruimen. Het is ook extra belangrijk om je paard op wormen te controleren en eitjes te tellen. Verwijder ook giftige delen van planten uit de weide, zoals esdoornzaden.

Bron: Horse and Hound