wassen
wassen

Alles over het wassen van je paard

Welzijn Opvallend Verzorging

Het warme weer komt er weer aan, tijd om je paard te wassen! Zou het niet fijn zijn als dat net zo simpel zou kunnen als wanneer je zelf in bad gaat? In minder dan een kwartier klaar, zonder frustraties. Voor veel paardeneigenaren is wassen een hele uitdaging, maar met de volgende tips kom je een stuk verder.

Wassen gaat niet altijd makkelijk, vooral als je een jong, bang of ongeduldig paard hebt. Maar met gezond verstand en de wil om te tijd te nemen kan het wassen van je paard een veilige en positieve ervaring zijn. Of het nu zijn eerste of vijftigste keer onder de slang is.

Veiligheid eerst

Zorg ervoor dat je, voor je je shampoo pakt, je je in een veilige omgeving om te werken bevindt. Een bang paard zal weg willen komen en het laatste wat je wilt is dat hij zich bezeert. Hij moet nergens doorheen kunnen springen.

Goede verlichting helpt jou niet alleen om beter te zien, het is ook goed voor het comfort van het paard. Een vloer met profiel is ook belangrijk, was een paard het liefst niet op een betonnen vloer. Die wordt glad als hij nat wordt, gevaarlijk als een paard ijzers draagt. Een rubberen mat biedt stevigheid. Harde zandgrond kan ook, maar dat is weer niet fijn als je je paard nog wilt knippen, vanwege de modder die je krijgt.

Een extra hand die je kan helpen is fijn. Hij of zij kan het paard vasthouden en geruststellen. Het belangrijkste is dat je de tijd neemt. Elke keer dat het paard in bad gaat moet een goede ervaring zijn.


Zorgen om gezondheid en misvattingen

Over alles met paarden zijn misvattingen en misverstanden, dus ook zo over het wassen van je paard. Een van de bekendste verhalen is dat het wassen van een paard met koud water hem ziek maakt, een theorie die ongetwijfeld gebaseerd is op moeder’s advies niet met natte haren naar buiten te gaan. Als je een paard wast met koud weer krijgt hij het ongetwijfeld koud. Maar hij zal er niet ziek van worden. Infecties worden namelijk veroorzaakt door een virus en een paard zal, net als jij, geen virus oplopen door kou en nattigheid. Hij kan wel vatbaarder worden voor een virus als zijn immuunsysteem een aanslag krijgt, bijvoorbeeld dus door koud water. Als hij daarnaast slecht gevoerd wordt en hard moet werken heb je inderdaad kans dat hij ziek wordt. Maar een gezond paard kan echt wel wat hebben.

Was je paard daarom met koud weer het liefst met warm water en houd hem uit de wind. Zorg ook dat hij droog is voordat je hem op stal zet.

Nu vraag je je natuurlijk af waarom een paard dat nat is door een douche beter op stal kan staan, maar hij in een regenbui gewoon in de wei kan blijven staan. Een paard dat gewassen is is nat tot op zijn huid, net als bij het zweten. Het haar dan verliest zijn isolerende werking. Een paard dat in de regen staat is alleen nat op de topjes van zijn vacht, als je eronder voelt zul je merken dat zijn huid droog is.


Badtips

1. Verwijder het mondstuk van de slang en zet hem niet te hard.

2. Begin met het nat maken van de voorbenen. Als het paard dit goed vindt verplaats je je straal langzaam naar boven, richting zijn schouders. Doe hetzelfde met zijn achterbenen.

3. Als het paard het prima vindt dat je zijn benen nat maakt, werk je langzaam richting zijn buik en rug. Als je paard goed reageert op water over zijn hele lijf kun je het mondstuk op de slang zetten en het proces herhalen.

4. Doe het hoofd als laatste. Gebruik daarbij geen mondstuk en zet de straal heel zacht. Er zijn verschillende methoden om je paard gewend te laten raken aan het nat maken van het hoofd. Je kunt de straal tussen zijn oren laten stromen of hem eerst laten drinken uit de slang en zo langzaam naar boven gaan, tot je bij zijn voorhoofd bent. Je arm op zijn neus houden kan helpen hem rustig te houden, maar dan wordt je zelf wel nat.
5. Was je paard niet te vaak, dat is slecht voor de vetlaag van de huid.
Bron: The Horse