vliegen
vliegen

Waarom sommige paarden niet om vliegen geven

Nieuws

Jouw paard haat het vliegenseizoen. Hij heeft last van jeuk, zit onder de bultjes en voelt zich duidelijk ongemakkelijk. Zijn weidemaatje daarentegen lijkt het niet te deren dat er een zwerm vliegen om hem heen hangt. Hoe kan het dat deze paarden zo verschillend reageren?


Jarenlang namen mensen aan dat het ene paard nou eenmaal gevoeliger is voor vliegenbeten en daarom erop reageert, terwijl het andere paard totaal niet reageert. Uit een nieuwe studie is gebleken dat alle paarden reageren op een insectenbeet. Alleen kun je dat niet altijd met het blote oog zien.

Nederlandse onderzoekers hebben ontdekt een insectenbeet bij het ene paard een reactie van irritatie en jeuk opwekt, terwijl een ander reageert met een beschermingsmechanisme op celniveau. Aan de Universiteit van Edinburgh in Schotland is dit onderzoek verder uitgewerkt op Shetlandpony’s.

Staart- en maneneczeem


Dietmar M.W. Zaiss, onderzoeker van Edinburgh, beweert dat deze jeukvrije paarden niet gewoon tolerant zijn. “Tolerant betekent namelijk dat het paardenlichaam geen enkele reactie op de beten geeft. Maar het lichaam reageert wel degelijk op de beet, alleen al in een vroeg stadium.” Volgens Zaiss is het lichaam actief bezig met vechten tegen de stoffen die een allergie opwekken. Daarna volgt er tolerant gedrag en lijken de paarden de insectenbeten te negeren.  “In onze studie wordt voor het eerst aangetoond waar deze tolerantie vandaan komt” , zegt Zaiss.

Zaiss en zijn collega’s onderzochten Shetlandpony’s met staart- en maneneczeem. Ze vergeleken hun huid met die van andere pony’s die daar geen last van hadden.  De onderzoekers injecteerden de pony’s met insectenbeetextracten en namen daarna huidbiopsies. Zoals verwacht werden er sterke allergische reacties aangetoond bij de biopsies van de pony’s met staart- en maneneczeem. Maar tot hun verbazing vonden de onderzoekers ook een sterke immuniteitsreactie in de huidcellen van de gezonde pony’s.

T-cellen


Ze noemden de reacties type 1 en type 2. Bij type 1 werden de T-cellen (een speciaal soort witte bloedcellen die geïnfecteerde cellen in het lichaam kan doden) erop uitgestuurd om mechanismes te bestrijden die virusinfecties en bacteriën kunnen overbrengen. Dat had tot gevolg dat het lichaam een type 2-reactie, een allergische reactie, voorkwam. Dit betekent dat de paarden met eczeem een type 2-reactie toonden en de paarden zonder eczeem een type 1-reactie.

Vaccin


De T-cellen gaan dus simpelweg de allergische reactie tegen. Dat is baanbrekend nieuws volgens Zaiss. Volgens hem kan met deze kennis in de toekomst een vaccin worden ontwikkeld dat paarden behoedt voor een allergie voor insectenbeten.

Bron: The Horse.com