detail oog
detail oog

Paard mishandeld in Wuustwezel, België

Nieuws

Een vierjarige merrie werd afgelopen weekend in haar weide in Wuustwezel aangetroffen met een diepe wond. De politie onderzoekt de zaak, maar legt voorlopig geen link met de mishandelingen in Limburg.


De eigenaren van de merrie houden al ongeveer dertig jaar paarden op een weide die ze huren van een grootgrondbezitter in Wuustwezel. Toen ze zondag in de late namiddag hun paarden kwamen verzorgen, deden ze een gruwelijke ontdekking. “De achterste benen van onze vierjarige merrie hingen vol bloed”, vertelt de eigenaar. “We vertrouwden het niet en hebben meteen de dierenarts gebeld. Die ontdekte een wond van vier centimeter breed en minstens 13,5 centimeter diep ter hoogte van de schede van het paard. Dat was niet normaal. We wilden eerst geen klacht indienen, maar de dierenarts heeft ons aangeraden het wel te doen. We hopen nu maar dat het dier geen infecties oploopt.”

De politie is meteen een onderzoek gestart. “Eerst zullen we nagaan of het opzettelijk was of een ongeval”, zegt commissaris Patrick De Smedt. “Als het dier doelbewust verwond is, gaan we er in eerste instantie van uit dat er geen link is met de recente feiten in Limburg. Voorlopig lijkt het ons een alleenstaand geval.” De provincie Limburg werd de afgelopen jaren al vaker geteisterd door een paardenbeul. Afgelopen weekend was er nog een nieuw geval in Diepenbeek.

De eigenaren van het paard maken zich zorgen. Ze hebben nog andere dieren in de weide staan. “We hebben het hele weiland en het hek nagekeken, maar nergens zou het dier zich zo kunnen verwonden. Het was ook een gladde snee. Niet zomaar van een ruwe tak of iets anders. De wond zat ook nog eens onder de deken. Het dier zou dat al per ongeluk omhoog geduwd moeten hebben en dan toevallig achter iets zijn blijven haken. Dat is moeilijk te geloven.”

Dat het dier andere mensen vertrouwt, is volgens de eigenaren wel logisch. “We rijden regelmatig met de merrie, borstelen haar en doen mee aan wedstrijden. Het dier is dus zeker mensen gewend. Misschien dat ze daarom niet zomaar geschrokken is toen er een vreemde aan het weiland kwam staan. We hopen maar dat het niet meer gebeurt en dat andere paardeneigenaren in onze regio nu ook wat alerter zijn.”

Bron: Hln