witvoet
witvoet

Wat wit is...

Nieuws

...Moet wit blijven! Zelfs als je expres geen schimmel hebt gekocht, ontkom je er vaak niet aan: vieze, niet-meer-zo-witte voeten, een hoofd vol slobbervlekken  en grauwe manen. Met deze verzorgingstips houd je de aftekeningen van je paard schoon. Voor blinkende blessen en schitterende sokken!


1. Het is eigenlijk heel logisch: als er zo min mogelijk is om vies van te worden, blijft je paard ook langer schoon. Mest de stal dus regelmatig uit en zorg elke dag voor een schone laag bodembedekking.

2. Poets verse vlekken zo snel mogelijk uit vacht en manen, want als het vuil te lang blijft zitten kan het permanente verkleuringen opleveren. Zorg er dus voor dat er altijd een poetsblokje of een pakje babydoekjes binnen handbereik ligt.

3. Budget-tip: witte azijn! Te koop in elke supermarkt én een natuurlijk product. Maak staart en manen nat en giet er voorzichtig een scheutje azijn op. Laat de azijn een paar minuten inwerken, spoel uit en was de manen en staart met normale shampoo. Mest-en grasvlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon!

4.  Droog de benen van je paard goed na als je ze hebt gewassen of afgespoten. Zo blijkt er zo min mogelijk nieuw zand en stof aan plakken, én je voorkomt er huidproblemen mee. Schimmels en bacteriën zijn namelijk gek op vochtige en warme plekjes als kootholtes. Wrijf voorzichtig een (oude) handdoek over de benen om zoveel mogelijk vocht te verwijderen.

5. Heb je een wedstrijd en wil je de witte benen van je paard even sneeuwwit als je zadeldekje hebben? Wrijf er wat talkpoeder over en borstel voorzichtig na. Het maakt witte voeten nog witter en absorbeert vocht, dus is ook nog eens een extra bescherming tegen huidproblemen.

6. Knip de staart regelmatig een beetje bij. Door te zorgen dat het uiteinde van de staart ongeveer tien centimeter van de grond hang, voorkom je dat hij door vuil en modder wordt gesleept. En net als bij je eigen haar is het belangrijk af en toe gespleten punten bij te knippen om het haar gezond en mooi te houden.

Naar een idee van Horse & Rider