living in the paddock paradise
living in the paddock paradise

Zwitserland koploper in innovatieve paardenhuisvesting

Nieuws

Als het gaat om paardenwelzijn, doen ze het in Zwitserland erg goed! Het was het eerste land waarin de Rollkür werd verboden, en uit recent onderzoek blijkt dat Zwitserse paardenhouders ook koploper zijn qua paardvriendelijke huisvesting en verzorging.Vindingrijk


“Een beter begrip van paardenwelzijn leidt tot nieuwe vragen over het houden van paarden”, zegt onderzoeker Anja Zollinger van Zwitsers paardenonderzoeksinstituut Agroscope. “We moeten paarden voedsel bieden dat aansluit op hun behoeften, ze groepshuisvesting geven die goed is voor alle paarden in de groep, ze aanmoedigen om genoeg te bewegen, en paarden die alleen staan de kans bieden om sociale contacten te onderhouden. Mensen in de paardenindustrie zijn dus vindingrijker geworden om aan deze behoeften te kunnen voldoen.”

Het bewijs voor deze vindingrijkheid is overal in Zwitserland terug te vinden. Zo zijn er nieuwe voersystemen ontwikkeld die paarden op gezette tijden toegang bieden tot ruwvoer, zodat een voerbeurt wordt verlengd tot 12 à 16 uur per dag. Veel van deze slowfeeding-systemen werken automatisch, zodat paardeneigenaren maar één keer per dag hooi hoeven bij te vullen. Ook zijn er systemen die bijhouden hoeveel het paard heeft gegeten en de porties daarop aanpassen.

Sociale contacten


Voor groepshuisvesting zijn er ook de nodige innovatieve oplossingen bedacht. Er is bijvoorbeeld een systeem met flexibele muren die paarden met een lagere rang in de kudde de kans geven om te eten en te rusten zonder te worden lastiggevallen door dominantere paarden in de groep. Zo kunnen ze even ontsnappen aan de hiërarchie van de kudde, maar hebben ze nog steeds de nodige sociale contacten van de groep.

Stalling


Om de sociale contacten nog meer te bevorderen, zijn er verschillende vormen stalling ontworpen waarin paarden elkaar kunnen zien en aanraken zonder risico te lopen op verwondingen. Open stallen zonder tralies of tussenschotten vanaf borsthoogte worden steeds meer gebruikt, net als uitloopstallen met individuele paddocks.

Het paddock paradise-systeem dat oorspronkelijk in de Verenigde Staten is ontwikkeld, wint ook aan terrein in Zwitserland. Onderzoek heeft uitgewezen dat paarden in een uitloopstal gemiddeld vijf kilometer per dag lopen. In een paddock paradise is dat meer dan het dubbele daarvan.

Hoe paardvriendelijk is jouw stalling?


Bron: The Horse