Przewalskipaarden
Przewalskipaarden

Paarden in onherbergzame gebieden

Nieuws

Het is in Nederland al weken erg droog en daar wordt dan ook door paardenhouders flink over geklaagd. Onze meestal frisgroene zomerweides zijn nu dor en dat willen we natuurlijk eigenlijk niet voor onze trouwe viervoeters. Door de domesticatie van het wilde paard en het selectief fokken op bepaalde eigenschappen zijn onze huidige (sport)paarden minder gehard dan hun voorouders. Toch zijn er nog overal ter wereld kuddes paarden te vinden die leven in onherbergzame omstandigheden, waaronder op de droge woestijnvlaktes van Namibië. Lees hier meer over drie verschillende paardenrassen in onherbergzame gebieden.





  • Het Namibische woestijnpaard




Op de kurkdroge vlaktes van zuidelijk Namibië leeft een kudde van zo’n 90 to 150 wilde paarden. Hoe de kudde daar ooit terecht is gekomen, is niet helemaal duidelijk. Er zijn in Zuid-Afrika namelijk geen inheemse paardenrassen. De waarschijnlijkste theorie is dat de paarden in de tijd van de Eerste Wereldoorlog zijn ontsnapt vanuit de kampen van Zuid-Afrikaanse en Duitse militairen.

De paarden hebben een sterke, atletische bouw en lijken meer op sportpaarden dan je misschien zou verwachten van een soort dat door de woestijn dwaalt. De groep is het onderwerp geweest van een aantal studies en het lijkt erop dat deze paarden veel beter tegen dorst kunnen kunnen dan onze eigen viervoeters. Gedurende de hete zomermaanden in Namibië wordt het bezoek aan de dichtstbijzijnde waterpoel zo lang mogelijk uitgesteld. Gemiddeld zit er dan 30 uur tussen drinkpauzes. In de winter kunnen ze tot wel 72 uur zonder water.

Hoewel de paarden voornamelijk leven van gras, eten ze ook hun eigen mest om zo vet en eiwitten binnen te krijgen. Per 7 kilo gras eten ze 1 kilo mest. Door de droogte in de woestijn hebben ze weinig last van wormen en andere parasieten.


  • Het Kundudopaard




In Ethiopië, in het oosten van Afrika, staat de Kundudo-berg. Hier leeft een piepkleine kudde wilde paarden: slechts 11 paarden in totaal. Een paar plaatselijke boeren hebben met succes een aantal van de paarden gevangen en proberen nu met ze te fokken.

In tegenstelling tot het Namibische Woestijnpaard lijken deze paarden niet af te stammen van Europese rijpaarden, maar verder is er van hun geschiedenis weinig bekend. Er wordt gezegd dat Keizer Haile Selassie van Ethiopië zo’n 100 jaar geleden een paard uit deze kudde uitkoos als rijdier.

Een groepje ecologen heeft het op zich genomen om het ras te beschermen en er wordt nu een spermabank aangelegd. Op die manier hopen ze te voorkomen dat het ras uitsterft.


  • Het Przewalskipaard




Het Przewalskipaard wordt weleens het enige echte wilde paard ter wereld genoemd. Andere ‘wilde paarden’ zijn vaak gedomesticeerde dieren die ontsnapt en verwilderd zijn, maar het Przewalskipaard is waarschijnlijk nooit gedomesticeerd geweest. Ook voor dit ras is het weleens kantje boord geweest, maar tegenwoordig leven er 300 exemplaren in het wild en 1500 in gevangenschap.

Uit een onderzoek van K. M. Scheibe is gebleken dat Przewalskipaarden veel minder drinken dan onze paarden. Sterker nog, het dorstigste Przewalskipaard dat Scheibe onderzocht dronk gemiddeld per dag 8,6 liter water. Dat is ongeveer net zoveel als de laagste gemiddelde hoeveelheid water dat een gedomesticeerd paard drinkt, namelijk 8,4 liter. Hier kun je meer feitjes lezen over het Przewalskipaard.

Bron: Bitmagazine.nl / Namibia Wild Horses Foundation /  The Kundudo feral horses of Ethiopia