140818144_ABFweb
140818144_ABFweb

Vakantiebestemmingen met paardentradities

Fun Bit & Cap Opvallend Recreatie

Ga jij deze zomer of later dit jaar nog op vakantie naar het buitenland? Kijk dan eens of jouw vakantiebestemming niet toevallig bijzondere paardentradities kent. In dit artikel een selectie van 10 Europese landen met bijzondere paardentradities. Bij sommige landen zijn twee paardentradities genoemd en wordt ingegaan op de factor paardenwelzijn.


1. Kroatië - Alka van Sinj

In de stad Sinj, iets ten noorden van Split, vindt elk jaar van augustus de ‘Alka van Sinj’ plaats. Dit is een traditioneel ridderspel, dat voor het eerst in 1715 werd gehouden.

Het traditionele ridderspel is ontstaan om de overwinning te herdenken van de Kroatische bevolking op het Turkse leger. De bevolking van Sinj eerde toentertijd de heldendaden met een spel, waarin de ridders die zelf ook aan de strijd hadden deelgenomen met elkaar wedijverden. Later namen aan de ‘Alka’ hun erfgenamen deel en die traditie wordt tot en met het heden in stand gehouden. De ‘Alka van Sinj’ wordt op authentieke locaties gehouden, zoals: op de vesting Grad, bij het fort Kamičak, bij het Alka-kasteel en op de Alka-renbaan.

De traditie duurt doorgaans drie dagen, waarin de ridders met elkaar de strijd aan gaan om de alka (de ring). De ridders nemen het natuurlijk niet letterlijk tegen elkaar op, maar doen mee in een competitie ringsteken vanaf een paard in galop. Wie de meeste punten verzamelt, is de winnaar en krijgt alle eer van zijn heldhaftige voorvaders. Als herinnering aan een van de meest bekende momenten in de Kroatische geschiedenis, neemt de ‘Alka van Sinj’ in het culturele aanbod een speciale plaats in.

Voor dit jaar is de Alka van Sinj qua data net geweest, dus is het een tip voor volgend jaar. Kijk hier voor meer informatie.



2. Portugal - Fiera Nazionale del Cavallo

In de regio Golegã wordt jaarlijks in november, dit jaar van 1 tot en met 11 november, de Fiera Nationale del Cavallo (Nationale paardenbeurs) gehouden. De Golegã-regio is vanuit historisch oogpunt altijd al de Portugese regio geweest voor paarden. De vruchtbare grond van het gebied trok namelijk van oudsher al boeren aan, die er grote boerderijen oprichtten. 

Ook trok het paardenfokkers aan, waardoor op de Fiera Nazionale del Cavallo het keuren en de presentatie door fokkers van hun Lusitano’s ook een belangrijk onderdeel van het programma inneemt. De verkoop van de hier tentoongestelde paarden gaat op internationale schaal.

Verder hebben de regionale inwoners in de loop van de geschiedenis van deze traditie een grote invloed gehad op de invulling ervan. Al in de 18e eeuw werd competitie toegevoegd aan het originele programma, omdat men toen paardensportcompetities en paardenraces ging houden.

Anno 2019 bestaat het programma uit zeer diverse demonstraties en shows, waaronder: Portugese rijkunst op Lusitano’s, paardenraces, paardensportkampioenschappen in diverse klassen en menwedstrijden.

3. Italië - Fieracavalli & de Palio

Fieracavalli is van oorsprong in 1898 begonnen als een eenvoudige paardenmarkt in Verona, maar heeft zich in de loop der tijd exponentieel ontwikkeld. Tegenwoordig is een internationale beurs geworden. Dit jaar is de 121ste editie van 7 tot 10 november. 

Er zullen springwedstrijden, western-wedstrijden en shows, keuringen en presentaties door fokkers en speciale kinder-en familieactiviteiten te zien en te doen zijn.

Op deze dagen zijn er zo’n 3.000 paarden aanwezig, waardoor er meer dan 60 stamboeken vertegenwoordigd zijn. Wat ook voor deze paardentraditie spreekt, is dat er hier veel aandacht is voor paardenwelzijn.

De Palio heeft een rijke historie, maar het is geen diervriendelijke traditie. Toch wat uitleg, zodat je als BIT-lezer wel weet wat het is:

De Palio, wat vaandel betekent, is een paardenrace die sinds 1287 gehouden wordt in het centrum van Siena (Toscane). De race gaat tussen de 17 wijken (contrade), die binnen de stadsmuren van Siena liggen. 

De race vindt tweemaal per jaar plaats: één keer op 2 juli (Palio di Provenzano) en één keer op 16 augustus (Palio dell’Assunta). Deze race bestaat uit slechts drie ronden over het centrale, schelpvormige plein van Siena, de Piazza del Campo. 

De race duurt dan ook slechts enkele minuten (het record staat momenteel op 1 minuut en 13 seconden).

Het parcours bevat enkele scherpe bochten, waar niet zelden paarden dan wel ruiters (fantini) ten val komen. De meest gevaarlijke bocht is de Curva St. Martino. De paarden worden overigens bereden zonder zadel en de jockey zelf hoeft niet te finishen: het draait om het paard. Een paard zonder ruiter heet een cavallo scosso.

Als de winnaar bekend is, snelt de hele wijk richting het paard om het te knuffelen. De Palio (vaandel) wordt geconfisqueerd en al liederen zingend zet men koers richting de wijk. Aldaar barst een feest los wat zoveel dagen duurt als de wijk overwinningen heeft (gemiddeld 40 dagen).

4. Spanje - Jaleo & Las Luminarias

De ‘Jaleo’ is het paardenfeest van het Spaanse eiland Menorca. Het eiland heeft namelijk een lange paardentraditie, die teruggaat tot de Middeleeuwen en dat komt tijdens dit zomerfeest op een spectaculaire manier tot uiting. Het feest loopt van 23 en 24 juni tot en met september door. Steeds zijn er in de verschillende dorpen uit de streek activiteiten met paarden.

Het echte hoogtepunt van de festiviteiten zijn echter de twee ‘Jaleos’. Een orkest begeleidt daar ruiters op inheemse zwarte raspaarden, de ’Cavall Menorquí’, die springen en steigeren op het ritme van de muziek.

Las Luminarias is ieder jaar op 16 januari in het Spaanse San Bartolomé de Pinares (Ávila). Het is een patroonfeest en het gaat hier om een wreed reinigingsritueel, waarbij zo’n 130 paarden en ruiters door vuur moeten lopen. Het gebruik is 500 jaar oud en duurt ongeveer twee uur. Dit eeuwenoude gebruik komt uit een tijd dat men dacht dat het vuur de dieren beschermde tegen ziektes en de ruiters vruchtbaarheid bracht. Internationaal is er door dierenbeschermers stevige kritiek op dit gebruik.

5. Oostenrijk - große Pferdefest

In Oostenrijk is er op Schloss Hof elk jaar een groot paarden- en dierenfeest. In de kasteeltuin leven dan ook 240 verschillende diersoorten; van witte ezels, witte pauwen, kamelen, Norikers, Lippizaners, shetlanders, Nonius, tot aan lama’s en alpaca’s. Ook bijzonder zijn de oude Oostenrijkse huisdierrassen, zoals: vierhoorn geiten en verschillende inheemse schapensoorten.

Dit jaar is het große Pferdefest van 31 augustus tot en met 1 september tussen 11:00 uur en 17:00 uur. Elegante paarden en de sierlijke witte ezels staan dan centraal. De shows en demonstraties zijn er om de elegantie te laten zien van de dieren en bijzondere rijstijlen te laten zien.



Freibergers


6. Zwitserland - Paardenmarkt en paardenrennen in Saignelégier

Jaarlijks is er in Saignelégier tijdens het tweede weekend in augustus een groot paardenfeest. Dit startte aan het begin van de 20ste eeuw als paardenmarkt om te zorgen dat het inheemse paardenras de Freiberger aan bekendheid won.

De ontwikkeling die deze traditie doorgemaakt heeft, gaat hand in hand met het gebruik van de paarden. Vroeger werden paarden in het boerenbedrijf namelijk gebruikt als nuttige dieren. 

Toen was het belangrijk dat er eens per jaar een paardenmarkt gehouden werd. Tegenwoordig is het houden van paarden steeds meer recreatief en biedt deze paardentraditie een belangrijke toeristische attractie voor de streek. Duizenden paardenliefhebbers komen dan namelijk naar Saignelégier.

Het programma bestaat uit demonstraties van draf en galop, een grote optocht van 400 tot 500 paarden, shows met vierspannen, galopperen zonder zadel en hoofdstel. Ook zijn er sinds een paar jaar Romeinse wagenrennen te zien.


Camargue paarden en guardian

7. Frankrijk - Guardians in Les Saintes-Maries-de-la-Mer.

Al meer dan 20 jaar is er ieder jaar, zo rond 14 juli, een paardenfeest in Les Saintes-Maries-de-la-Mer. Dit feest duurt drie dagen lang. Het paardenras dat hier centraal staat is het Camargue paard

De witte paarden worden bereden door de guardians; dit zijn veedrijvers die een lange stok met een drietand gebruiken om hun kuddes zwarte runderen bijeen te houden en op te drijven. Deze guardians rijden op speciale zadels en demonstreren tijdens het paardenfeest hun vaardigheden met paarden en stieren.

Een apart onderdeel van de festiviteiten zijn de course camarguaises, de niet-bloedige stierengevechten, waarbij de stieren vanaf een weide begeleid worden door een groep ruiters. 

In gesloten formatie rijden ze door de straten heen naar een arena en onderweg proberen jongeren om hun moed te tonen de stieren tot uitbreken te bewegen. Dit doen ze onder meer door kort aan de staart van de stier te trekken om deze uit de tent te lokken of door vlak achter de stier aan te gaan rennen.

8. Griekenland - Paardenfestival in Kala Nera

Negenendertig dagen na Orthodox Pasen is het Tis Analipseos, dat wij in Nederland als Hemelvaartsdag kennen. Deze dag vieren ze in Kala Nera groots. De bewoners vieren dan niet alleen een religieuze feestdag, maar luiden ook de zomer in. Deze dag staat bol van tradities en feestelijkheden.

Om de zomer in te luiden, gaat het verhaal dat de bewoners vroeger tijdens Tis Analipseos uit de bergdorpen naar de kust kwamen om op deze vrije dag een dagje aan zee door te brengen. De eerste zonnestralen verwarmen niet alleen de lucht, maar ook het zeewater komt op temperatuur. Ze brachten eten en drinken met zich mee. 

Vaak namen ze op die dag ook de eerste duik van het jaar. Om alles vanuit de bergdorpen mee te sjouwen, gebruikten ze hun paarden. En, om op te scheppen over de kwaliteit van hun paarden, versierden ze de manen en staarten en legden ze geborduurde doeken op hun rug. Als tijdverdrijf hielden ze wedstrijdjes in wie het eerst te paard van de ene kant naar de andere kant van het dorp kon rennen. 

Tegenwoordig vindt deze ceremonie nog steeds plaats in Kala Nera en eigenlijk is er weinig veranderd. Ieder jaar komen honderden mensen op versierde paarden naar de kust om hun paarden te laten zegenen. Ze maken te paard drie keer een rondje door Kala Nera en houden onderling wedstrijdjes op de boulevard. Uiteraard kan de winnaar een jaar lang rekenen op alle eer van de rest van de bevolking. Vervolgens spreekt de priester zijn zegening uit en lopen de paarden het water in. 

9. Polen - Paardentradities in de Bieszczady bergketen

De belangrijkste toeristische troef in de Subkarpaten is de Bieszczady bergketen. Dit ‘Wilde Westen’ van Polen is niet alleen een prachtig natuurgebied, maar heeft ook een interessante geschiedenis te vertellen en paarden nemen hier van oudsher een belangrijke rol in.

Tegenwoordig kun je dit woeste deel van Polen geheel in stijl verkennen op een huculski paard, een paardenras dat bij deze regio hoort. Er is een groot aantal paardrijroutes en er zijn meer dan honderd paardrijcentra.

Dat paarden hier zeer belangrijk zijn, blijkt ook uit de traditionele paardenfeesten die met de regelmaat van de klok georganiseerd worden. Ook interessant is om een demonstratie veehoeden en de jaarlijkse paardenmarkt in Lutowiska te bezoeken.

10. Hongarije - Hortobágyi Lovasnapok

Het paard zit diep geworteld in de Hongaarse cultuur. Lange tijd waren ruiters en het gedisciplineerde Nonius-paardenras namelijk de grote kracht van de Hongaren. Hun paardendressuur was niet bedoeld voor de sier, maar om gevechten op de open vlakte van de Hongaarse poesta te overleven. In deze blog kun je er met foto’s meer over lezen.

De tradities van de ruiters van de Poesta worden levend gehouden bij het jaarlijkse Hortobágy-paardendagen. Deze paardentraditie is van 12 tot 14 juli en heeft inmiddels al een halve eeuw aan geschiedenis. Sinds 1999 worden deze paardendagen erkend als werelderfgoed. 

Deze dagen zijn eigenlijk een samenvatting van het Hongaarse paardenleven en zowel professionele ruiters als amateurs doen eraan mee. Modern en internationaal zijn de springwedstrijden en de paardenraces.

Bron: Bit & Cap

Afbeelding
Avenches, Haras National, Switzerland
Haras National, Avenches, Switzerland
showsteigeren9642.JPG
showsteigeren9687.JPG
030806759_ABFa4-1
030806753_ABFa4-1
030806756_ABFa4
030806755_ABFa4
970130722_ABFa4
970130733_ABFa4
020711254_ABFa4
Santa Margherita di Pula, Silhouette, Reiterin bei Sonnenuntergang
141013025_ABFweb
161121312_ABFweb
190716826_ABFweb
140818142_ABFweb