kudde
kudde

‘Ook sportpaarden moeten in groepshuisvesting’

Nieuws

Groepshuisvesting moet de standaardvorm van huisvesting zijn, ook voor sportpaarden. Aldus Erica Bijl van DLV Advies. Volgens haar verbetert het sociale contact in een groepstal de mentale toestand van het paard.


Veel eigenaren zien een paard als een kwetsbaar dier dat ze moeten beschermen. Ze zijn bang dat paarden blessures oplopen en elkaar verwonden als ze in een groep worden gehuisvest. De kans op ongevallen wordt echter kleiner als paarden in groepen worden opgefokt en ook nadien in groepen worden gehouden. Het zijn de paarden die niet gewend zijn aan weidegang en sociaal contact die de meeste risico’s lopen.

Paarden die alleen staan kennen een veel hogere mate van stress als ze te weinig in hun natuurlijke behoeften kunnen voorzien. Ze hebben bijvoorbeeld vaker last van maagzweren wat zich soms uit in luchtzuigen. Deze effecten van individuele huisvesting zijn bij veel paardenhouders onbekend. De natuurlijke behoefte bestaat onder andere uit beweging en sociaal contact. Dat verandert niet naarmate het paard ouder wordt.

“Een groepstal kan meer beweging bieden want de ruimte is per definitie groter. Paarden kunnen rondwandelen en dat is belangrijk voor hun gezondheid en het functioneren van de hoeven, darmen en gewrichten. Zo’n extra grote stal vermindert ook de kans op blessures door bijvoorbeeld vastrollen. Het sociale contact in een groepstal verbetert ook de mentale toestand van een paard. Lichamelijk contact zoals bij elkaar kroelen, vermindert stress en een minder gestrest paard is prettiger en veiliger om op te rijden.”

Een groepstal is tevens goedkoper. In de proefgroepstal van manege de Burght in Barneveld, waar 50 paarden staan, bespaart de manegehouder tot 33% op de kosten van stro en arbeid. De sta is opgedeeld in 2 delen. In het ene deel kunnen de paarden liggen op een strobed. In het andere deel staan ze op beton. Voor de eigenaar levert het veel voordeel op want die heeft minder stro nodig. Voor het paard maakt het niet uit, die ligt niet de hele dag en ze liggen ook niet allemaal tegelijkertijd.

Bron: AgriHolland