paardenmarkt
paardenmarkt

Paardenmarkt Alblasserdam nu ‘immaterieel erfgoed’

Nieuws

De Sint Jacobus Paardenmarkt in Alblasserdam is opgenomen op de lijst van cultureel en immaterieel erfgoed. Gisteren werden, tijdens de markt zelf, de papieren ondertekend.


Voorzitter Bert de Haan: ‘We zetten ons al jaren in voor de paardenmarkt, die we ook wel de nationale feestdag van Alblasserdam noemen. Dat we nu ook op de lijst van cultureel en immaterieel erfgoed staan, is toch een erkenning. Toen we hoorden dat we erop kwamen, waren we dan ook echt happy.’

De Haan is lang bezig geweest om de markt op de lijst te krijgen. ‘We moesten allerlei vragen beantwoorden over de historie, hoe de paardenmarkt er vandaag de dag uitziet en hoe we de toekomst voor ons zien. We willen vooral de traditie in stand houden.’ En om die traditie in stand te houden, zijn er jongeren nodig. Daarom komt er nu bijvoorbeeld ook een lesprogramma voor scholen.

De paardenmarkt vindt elk jaar plaats op de woensdag in de week van 25 juli in en rondom de Kerkstraat in Alblasserdam. De paardenmarkt is een eeuwenoude traditie. De oudste documenten van de markt stammen uit 1434. Vandaag de dag komen er nog altijd duizenden bezoekers op de markt af. Niet alleen om een paard of pony te kopen, maar ook om paarden te laten keuren of gewoon lekker rond te kijken.

Bron: Bit Magazine