Paardenmarkt
Paardenmarkt

Dierenbescherming: “Veel mis op paardenmarkt Zuidlaren”

Nieuws

Opnieuw is de Dierenbescherming ontevreden over het welzijn van paarden op de Voorjaarsmarkt in Zuidlaren. Dat blijkt uit het verslag van de markt dat de Dierenbescherming gisteren publiceerde.Vastgedraaid


De Dierenbescherming zegt in haar verslag erg teleurgesteld te zijn in de toestanden op de paardenmarkt, die op 13 april plaatsvond. Dankzij het relatief kleine aantal dieren en de vrij ruime hoeveelheid beschikbare grond, zou er alle gelegenheid zijn om de markt diervriendelijker in te richten. Toch bleek er in de praktijk weinig aan het welzijn van de dieren te zijn gedaan. De Dierenbescherming reageerde met name verbolgen op de manier waarop de paarden stonden aangebonden. De dieren stonden vast aan een koord dat voor de Shetlandpony’s zo hoog was, dat ze eronderdoor konden lopen. Dit leidde ertoe dat de pony’s zich in paniek regelmatig vastdraaiden, waarbij bovendien niet werd ingegrepen door marktmeester of dierenarts.

Stress op transport


Ook het transport van de dieren was opnieuw onderwerp van kritiek. Op videobeelden in het verslag is onder andere te zien hoe een Shetlandmerrie aan haar staart een trailer ingetild wordt. Een andere pony wordt met een stok aangetikt om hem de trailer in te krijgen. Diverse paarden spartelen zo tegen, dat ze onderuit gaan. Wanneer de verkochte dieren eenmaal op de trailer staan, moeten ze daar vaak nog uren op transport wachten zonder water of voer.

Onveilig voor dier én mens


De Dierenbescherming noemt de paardenmarkt onveilig voor mens en dier. Het publiek kan zomaar tussen de paarden doorlopen, wat in combinatie met de stress bij veel dieren leidt tot gevaarlijke situaties. Zo is op videobeelden te zien hoe een jong meisje ternauwernood ontsnapt aan een trap van een Shetlandpony, die door het lint gaat wanneer zij met haar moeder achter de pony langs loopt. Daarnaast laat het publiek veel afval achter op en rond het hooi van de paarden.

Niet volgens protocol


Het Protocol Welzijn Paardenmarkten dat is opgericht om het welzijn van de dieren te verbeteren, heeft volgens de Dierenbescherming nog steeds weinig effect. De organisatie voldeed niet aan protocol en was niet op de hoogte van de inhoud ervan. In eerste instantie leken de problemen bij de organisatie te worden veroorzaakt door onkunde, maar zodra de problemen worden aangekaart leek de organisatie volgens de Dierenbescherming niet te willen ingrijpen.

Met alleen goede wil is de situatie op de paardenmarkt niet te redden, aldus de Dierenbescherming. De vereniging noemt het onmogelijk om een paardenmarkt conform de wetgeving te organiseren, ‘zelfs met de beste intenties’. “Dit vereist namelijk een dusdanig grote verandering in handelen van zowel de organisatie, de handelaren en het publiek dat er niets meer van een paardenmarkt overblijft.”

Het verslag met het bijbehorende filmmateriaal is hier te bekijken.


Bron: Dierenbescherming