Paardenmarkt
Paardenmarkt

Paardenmarkt blijft stressvol volgens Dierenbescherming

Nieuws

De Dierenbescherming laat in een eerste reactie op het advies van de Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) weten dat er goede verbeterpunten in staan voor het houden van een paardenmarkt, maar dat de markten hoe dan ook stressvol blijven voor de paarden.


Al jaren zijn de paardenmarkten een doorn in het oog voor de Dierenbescherming. “De markten zijn onnodig stressvol voor paarden.” Zegt directeur van De Dierenbescherming Femke-Fleur Lamkamp. De paarden moeten lang stilstaan, ze hebben geen eten of drinken en ze raken gestrest door de drukte of bijvoorbeeld door een kermis in de buurt. De reizen naar de markt zijn voor de paarden meestal ook van lange duur.

Aanscherpen protocol


In het advies van het RDA wordt voorgesteld om het bestaande Protocol Welzijn Paardenmarkten aan te scherpen. De paarden mogen minder lang vervoerd worden, er moet een identificatieplicht komen voor de handelaar en een betere controle op de gezondheid van het paard bij de ingang. Daarnaast moeten de paarden om de twee tot 4 uur toegang krijgen tot water en om de zes uur een portie ruwvoer.

Minder markten


De gemeenten die de vergunning uitgeven voor een paardenmarkt zouden deze punten in hun protocol moeten opnemen. Femke-Fleur Lamkamp vindt de voorwaarden die de RDA stelt om een paardenmarkt goed te organiseren lastig te realiseren en kostbaar. Hierom wordt er verwacht dat het aantal gemeenten die dit toch aandurven zal slinken.  De gemeenten die dan toch een vergunning voor een paardenmarkt willen geven, kunnen dit het best doen volgens de adviezen van het RDA.

Bron: Persbericht Dierenbescherming