markt, paardenmarkt
markt, paardenmarkt

Is het einde van paardenmarkten in zicht?

Nieuws

De kans bestaat dat dagen van de grootste paardenmarkt van Europa, de Zuidlaardermarkt, geteld zijn. Staatssecretaris Martijn van Dam wil namelijk de directe export van paarden vanaf markten verbieden, waardoor de gemeenteraad van Tynaarlo nu vreest dat de markt ten dode is opgeschreven.


De ChristenUnie in Tynaarlo wil een signaal afgeven aan de bewindsman. ”De staatssecretaris baseert zich op eenzijdige informatie, alsof het gaat om een evenement met folkloristisch sausje in de vorm van een paardenmarkt om publiek te trekken. De paardenmarkt is het hart van de Zuidlaardermarkt”, aldus fractievoorzitter Henny van den Born van de ChristenUnie.

De partij wil dat het college er bij de staatssecretaris op aandringt om af te zien van de maatregelen. Een motie van de partij krijgt steun van bijna de hele gemeenteraad, met uitzondering van twee leden van GroenLinks.

De raad vergaderde over de evaluatie van de afgelopen Zuidlaardermarkt en een aantal nieuwe maatregelen om het dierenwelzijn te verbeteren. Het gaat daarbij om dubbele aanbindtouwen voor kleine paarden en pony’s, meer dierenartsen en stewards, meer water en hooi, een extra monsterbaan en betere verlichting op het terrein.

Een wijziging die zou worden doorgevoerd is weer van de baan. Handelaren hoeven zich niet 24 uur voor de markt in te schrijven. Een meerderheid wilde dat die maatregel geschrapt wordt uit het besluit.

Over twee weken wordt opnieuw gestemd over de andere maatregelen voor de Zuidlaardermarkt. Als staatssecretaris Van Dam zijn zin krijgt, is het afgelopen met alle paardenmarkten in ons land.

Bron: RTV Drenthe