141222413_abfweb
141222413_abfweb

PvdD: verbied koetspaarden in Amsterdam

Nieuws

De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft een spoeddebat aangevraagd over het gebruik van paardenkoetsen in de stad Amsterdam, naar aanleiding van een incident afgelopen zaterdag op de Dam. Twee paarden raakten daar door de drukte in paniek en trokken en koetsen omver. 


Door het ongeluk raakt een koetsier lichtgewond. Na het incident hebben de paarden nog enkele rondjes gelopen met de koets op de kant. Omstanders wisten de paarden rustig te houden en hebben de koetsen losgekoppeld. Daarna konden de koetsiers hun weg weer vervolgen.

Welzijnseisen


De Partij voor de Dieren maakt zich grote zorgen om het welzijn van de koetspaarden. Door welzijnseisen op te stellen wil de partij ongelukken en paardenleed in het steeds drukker wordende Amsterdam voorkomen. “De stad wordt steeds drukker en de weersomstandigheden extremer”, aldus fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Amsterdam Johnas van Lammeren. “Andere Europese steden hebben welzijnsrichtlijnen voor koetspaarden om ze te beschermen tegen te zwaar werk. Amsterdam kan hierin niet achterblijven.”

‘Vermaakmiddel’


Volgens de PvdD worden de koetspaarden voornamelijk ingezet als vermaakmiddel voor toeristen.“Het is een tafereel uit vroegere tijden, met een verklede koetsier die boven de paarden met een zweep dreigt.”

Diervriendelijk Amsterdam


Johnas van Lammeren: ‘We willen graag weten hoe de wethouder Dierenwelzijn naar deze trekpaarden kijkt. Het is de vraag of hij deze gedateerde traditie vindt passen in een diervriendelijk Amsterdam.’

Bron: PvdD / Algemeen Dagblad