111125695_ABFweb
111125695_ABFweb

Paardenmarkt Hedel: ‘We betreuren dit besluit’

Nieuws

De Dierenbescherming meldde gisteren ‘helemaal klaar’ te zijn met de paardenmarkten en uit het Protocol Welzijn Paardenmarkten te stappen. De organisatie van Paardenmarkt Hedel, één van de grootste paardenmarkten van ons land, laat weten dit besluit zeer te betreuren.


“We betreuren het als paardenmarkten dat de Dierenbescherming uit het Protocol Welzijn Paardenmarkten is gestapt. Dierenwelzijn staat bij ons ieder jaar bovenaan de agenda, door overleg met de verschillende dierwelzijnsorganisaties hebben we op dit gebied veel bereikt.  Zoals:

  • De organisatie heeft 5 dierenartsen aangesteld op de markt. Indien er een ziek paard wordt aangetroffen, is er een opvangvoorziening direct naast de markt. Ook de NVWA houdt toezicht met verschillende artsen en controleurs.

  • 12 hooi- en waterpunten voor alle dieren op de markt.

  • Uitbreiding van het marktterrein, zodat paarden voldoende plaats hebben en niet verdrukt worden.

  • Aanbindtouwen op verschillende hoogtes, zodat zowel grote als kleine dieren comfortabel kunnen staan.

  • Volume kermisgeluid tijdens paardenmarkt lager, zodat de dieren hier niet van kunnen schrikken.

  • Extra aandacht dierenwelzijn door BOA’s, politie en organisatie.”


Regendekjes


De Paardenmarkt Hedel meldt tevens: “Ook dit jaar zijn er nieuwe maatregelen doorgevoerd, zoals verplichte regendekjes voor ezels bij slecht weer. Om deze regel te handhaven hebben we gezamenlijk regendekens aangeschaft en geven we deze gratis in bruikleen. Daarnaast hebben we onze medewerkers bij de ingang van de markt dit jaar een extra dierwelzijnsinstructie gegeven.”

‘Markten hebben belangrijke economische functie’


“Naast het feit dat we de beslissing van de Dierenbescherming betreuren, verbaast deze ons niet. Al tijdens de gezamenlijke overleggen liet de Dierenbescherming ons duidelijk weten dat “Afschaffen van de paardenmarkten” hun ultieme doel is. Het doel van ons als paardenmarkten is om een paardenmarkt te organiseren met oog voor mens, dier en milieu, niet om onze markten te beëindigen. Onze markten zijn niet louter volksvertier, maar hebben een belangrijke economische functie. Paardenhandel en transport vindt hier op een gecontroleerde manier plaats, zodat dit zich niet aan toezicht onttrekt.”

‘We blijven graag in gesprek’


“De afgelopen jaren zien we dat niet alleen bij ons als organisatie, maar ook bij handelaren en bezoekers dierenwelzijn er echt toe doet. In samenwerking met de NVWA, Eyes on Animals en de brancheorganisaties voeren we doorlopend aanpassingen door om de omstandigheden voor de dieren zowel op de markten als tijdens transport te verbeteren. Wij blijven ons hier als paardenmarkten voor inzetten en blijven hierover graag in gesprek met alle betrokken partijen, dus ook de Dierenbescherming.”

Bron: Horses