Galop benen
Galop benen

Onderzoek naar sedatie bij kreupelheidsonderzoek

Nieuws

Onderzoekers aan de Vrije Universiteit in Duitsland hebben de effecten van sedatie tijdens het uitvoeren van een kreupelheidsonderzoek nader onder de loep genomen, schrijft The Horse. Een te hoge dosis van het sedatie middel xylazine lijkt mogelijk van invloed te kunnen zijn op de bewegingen van het paard waardoor een verkeerd beeld wordt verkregen.


Tijdens een kreupelheidsonderzoek gebruiken dierenartsen zogeheten ‘nerve blockers’. Door steeds een deel van het zenuwstelsel uit te verdoven, kan een nauwkeurig beeld verkregen worden van de plek die de kreupelheid veroorzaakt. Het plaatsen van de verdovingen, is soms een hele uitdaging. Sommige paarden trappen of worden wild, iets dat de veiligheid van een dierenarts niet ten goede komt. Veelal gebruiken dierenartsen een lichte vorm van sedatie om deze paarden iets rustiger te houden en de veiligheid in het werk te bewaken.

Matthias Rettig, dierenarts, verbonden aan de Vrije Universiteit, onderzocht samen met zijn team bij 44 paarden de invloed van 0,3 mg/kg xylazine tijdens het kreupelheidsonderzoek. Data werden verkregen middels een sensor die bevestigd was op het paardenlichaam en bewegingsgegevens voor en na sedatie registreerde.

Rettig en zijn team concludeerden uit deze kleine studie dat het gebruik van 0,3 mg/kg xylazine geen significant effect heeft op de beweging die het paard laat zien tijdens het onderzoek. Echter, zo waarschuwt Rettig, voorzichtigheid is wel degelijk geboden bij het gebruik van sedatie middelen tijdens het onderzoek. Een zware kreupelheid zal ook door sedatie heen zichtbaar blijven, een dosis hoger dan 0,3 mg/kg kan echter mogelijk wel de zichtbaarheid van lichte kreupelheid onderdrukken.

Bron: Horses/ the Horse