Horse Event Ruwvoer Voervergelijk
Horse Event Ruwvoer Voervergelijk

Plukjes kuilgras en hooi onder de loep

Nieuws

Het afgelopen weekend hebben de adviseurs van VoerVergelijk.nl honderden plukjes hooi en kuilgras onder ogen gekregen van de bezoekers van Horse Event. Samen met de bezoekers werd het plukje beoordeeld door middel van kijken, ruiken en voelen. VoerVergelijk geeft de topvijf meest opvallende bevindingen en tips die hieruit voortvloeien.


In de stand van Bit kon je een eigen plukje hooi of kuilgras meenemen en dit laten beoordelen door de specialisten van VoerVergelijk. Door te kijken, ruiken en voelen word je meer bewust van het soort ruwvoer dat je aan jouw paard of pony voert. Tijdens Horse Event demonstreerde VoerVergelijk zes soorten hooi en kuilgras die geanalyseerd waren bij de BLGG. Zo konden bezoekers goed de verschillen per soort zien.

1. Weet hoeveel je voert


Veel paardenhouders hebben geen idee hoeveel ruwvoer zij precies geven. Er wordt vaak gesproken in manden, plukken, plakken of armen, maar het exacte aantal kilo’s is vaak niet bekend. Om ervoor te zorgen dat jouw paard of pony niets tekort komt is het belangrijk om te weten hoeveel je voert. Lees meer over voer wegen.

2. Hoesten door hooi


Een groot aantal hooiplukjes had een muffe geur en bij navraag bleken de paarden ook af en toe te hoesten. Dit terwijl het niet altijd meteen zichtbaar was. Als een paard tijdens het begin van het rijden een aantal keer hoest, dan geeft dit aan dat er sprake is van irritatie aan de luchtwegen. Als jouw paard hier last van heeft, dompel het hooi dan in water. Hierdoor wordt de stofconcentratie verlaagd en zullen de hoestklachten verdwijnen.

3. Te weinig structuur


Door naar het ruwvoer te kijken, kun je informatie krijgen over de structuur, maar door te voelen kun je het nog beter inschatten. Knijp goed in het hooi of kuilgras en voel in hoeverre dit prikt. Er waren veel bezoekers die het hooi of kuil op het oog grof vonden, maar als zij gingen voelen en vergelijken bleek dit toch weinig structuur te bevatten. Een paard is van nature gewend om gedurende zestien uur per dag vezelrijke voeding te eten met weinig calorieën. Let hierop bij jouw ruwvoerkeuze.

4. Groen is niet altijd beter


Groen ruwvoer wordt vaak ingeschat als beter, terwijl dit niet altijd zo is. De kleur van het ruwvoer zegt niet direct iets over de voedingswaarde. Lees meer over de kleur.

5. Bewustzijn verhoogt kwaliteit


De bezoekers die een plukje hooi of kuil meebrachten, waren bewust bezig met hetgeen dat zij voerden. Er waren weinig plukjes hooi of kuilgras van zeer slechte kwaliteit. Door middel van kijken, ruiken en voelen kun je veel informatie krijgen over jouw ruwvoer. Daarmee kun je de beste kwaliteit kiezen voor jouw paard of pony. Als je precies wilt weten hoeveel voedingsstoffen het rantsoen bevat, dan kan een ruwvoeranalyse uitsluitsel geven.

VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.