Hooi1
Hooi1

Hooibaal vs. hooibrok: Wat is het beste voor mijn paard?

Nieuws

Hooibrokken kunnen een handige manier zijn om ruwvoer aan je paard te geven. Hooibrokken zijn gedroogd, gehakseld en geperst hooi in brokvorm. Hooibrokken hebben een aantal voordelen ten opzichte van een traditionele hooibaal, maar ook een aantal belangrijke nadelen. Het volgende lijstje van Voervergelijk.nl met de voors en tegens kunnen jou helpen om een goede keuze te maken voor jouw paard.



Voordelen:



  • Minder opslagruimte nodig: doordat hooibrokken geperst zijn, nemen hooibrokken veel minder ruimte in beslag dan hooibalen. Dit is een groot voordeel als je weinig opslagruimte hebt.

  • Gegarandeerde minimale voedingswaarde: op de verpakking van hooibrokken staat altijd de minimale waarde van eiwitten, vetten, vezels en ruw as gehalte. De meeste paardenhouders hebben geen analyse van de balen hooi die zij voeren, maar met een hooibrok weet je in ieder geval wat je minimaal voert.

  • Minder stof: hooibrok is meestal minder stoffig dan een hooibaal. Dit is een groot voordeel voor paarden met luchtwegproblemen of allergie voor graspollen.

  • Makkelijker te kauwen: dit is een enorm voordeel voor paarden met een slecht gebit. Als jouw paard ballen in zijn mond maakt van de lange stengels hooi, dan kan een hooibrok een ideale oplossing zijn.

  • Makkelijker te verteren: hoe kleiner de deeltjes van het voer, hoe groter het oppervlak dat verteringsenzymen en bacteriën kunnen bewerken. Dit zorgt voor een betere benutting van het voer, waardoor paarden beter op gewicht blijven en minder mest produceren.


Nadelen:



  • Minder kauwen: dit is het grootste nadeel om over te schakelen van hooibalen naar hooibrok. Hooi wordt gehakseld, voordat het tot brok geperst wordt. Hierdoor zal een paard veel minder kauwen op een kilo brok dan een kilo hooi. Verminderd kauwen en daardoor minder buffer tegen maagzuur geeft een groter risico op maagzweren.

  • Verhoogd risico op verveling: omdat het eten van hooibrok minder tijd kost dan het eten van een hooibaal is de kans op verveling groter.

  • Grotere benutting van voedingsstoffen: dit lijkt niet direct een nadeel, maar dat is het wel voor paarden die snel lijden aan overgewicht. De grotere verteerbaarheid van hooibrok kan leiden tot gewichtstoename. Als je alleen hooibrok voert, dan is de enige oplossing om minder calorieën te voeren door minder hooibrok te geven. Dit verergert het probleem van kauwen en verveling.

  • Verstopping: sommige paarden lijken een groter risico op een slokdarmverstopping te hebben als zij brok gevoerd krijgen. Maak de brok nat voordat je het voert.


Bekijk hier verschillende soorten hooibrokken.


 









VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.