Hooi
Hooi

Voerweetje: Hooi weken kan hoesten oplossen

Nieuws

Hoest jouw paard wel eens tijdens het rijden? Als jouw paard droog hooi gevoerd krijgt, dan zou je dit kunnen oplossen door het hooi te weken in water. Zelfs hooi van hele goede kwaliteit kan hoestklachten veroorzaken.


Veel paarden krijgen hoestklachten als zij droog hooi gevoerd krijgen. Op een bepaald moment in hun leven ontwikkelen zij een overgevoeligheid voor ‘stof’. Dit stof is meestal fijnstof uit ruwvoer (hooi, stro) bestaand uit minuscule schimmelsporen. Dit is niet direct zichtbaar aan het hooi. Als je kuilgras voert, dan zal je dit probleem niet hebben, omdat kuilgras veel minder stof bevat dan hooi.

Bak water


De hoestklachten kun je in veel gevallen relatief eenvoudig oplossen door het hooi onder te dompelen in een bak water voordat je het voert. Het dompelen van het hooi zorgt ervoor dat de stofdeeltjes en schimmelsporen eraf gespoeld worden. Volgens onderzoek in Schotland neemt de stofconcentratie met 60 procent af door het hooi te dompelen in water.

Vers water


Voor het dompelen van hooi kun je een speciekuip of kruiwagen gebruiken. Dompel het hooi onder en laat het vervolgens uitlekken. Zorg ervoor dat het water vers is en verschoon het water dagelijks. Dompel één portie per keer en voer het hooi direct na het dompelen, zodat er geen schimmelvorming of rotting optreedt. Over het algemeen eten paarden gedompeld hooi goed, omdat het de smakelijkheid niet echt beïnvloed.

Stof


Een stofallergie betekent vaak ook dat stro als bodembedekking de klachten flink verergert. Vlas of koolzaadstro kan uitkomst bieden, maar let hierbij extra op dat je voldoende hooi voert!

P.S. Ieder paard geeft, zeker in de herfst en winter, wel eens een kuchje. Dit is niet perse reden voor paniek. Maar als een paard regelmatig een hoestbui heeft tijdens het rijden, dan is het verstandig om de dierenarts erbij te halen.

Lees meer:
Hooi voeren: droog, gedompeld, geweekt of gestoomd?
Hooi stomen beter dan hooi weken









VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.