cropped-110622555_ABFweb.jpg
cropped-110622555_ABFweb.jpg

Hooi stomen voor een blijer paard

Nieuws

Hooi kun je op verschillende manieren voeren, maar wat is nou het beste voor je paard? Voorheen kregen paarden vaak uitsluitend droog hooi, tegenwoordig wordt ook vaak gestoomd hooi gevoerd. Maar waarom zou je je hooi stomen?


Hatsjoe


Het perfecte hooi bestaat niet en niet elk paard reageert goed op minder perfect hooi. Voor de meeste paarden is het voeren van droog hooi prima, maar er zijn paarden die baat hebben bij gestoomd hooi. Hooi is ook vaak wat stoffig. Dit stof komt in het hooi doordat het bijvoorbeeld onder slechte weersomstandigheden werd gemaaid of gedroogd. Stof bestaat uit kleine schimmelsporen die ongezond zijn om in te ademen.


Sommige paarden hebben hier weinig last van en reageren nagenoeg niet op de schimmelsporen. Andere paarden reageren hierop door bijvoorbeeld meer te gaan hoesten. Hoesten bij paarden wil je uiteraard voorkomen. Niet alleen omdat het onprettig is voor het paard, maar bij elke hoest beschadigen de longblaasjes een klein beetje. In dit soort gevallen kan gestoomd hooi een uitkomst bieden.


Hoe stoom je je hooi?


Hooi stomen gebeurt met behulp van een speciaal stoomapparaat. Het hooi gaat in plakken of in een hooinet in een stoomcabine. Hier wordt een stoomgenerator op aangesloten die de stoom de stoomcabine inleidt.


Gemiddeld moet het hooi 30 tot 60 minuten stomen, wat uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid hooi is. De temperatuur die bereikt wordt tijdens het stomen is zo’n 100 tot 110 graden. Dit is hoog genoeg om schimmelsporen en mijten te doden.


Werkt het echt?


Uit een Engels onderzoek uit 2012 gaf het stomen van hooi goede resultaten. Het aantal stofdeeltjes werd met zo’n 89% verminderd en de schimmelkolonies namen met zo’n 99% af. Het gewenste effect van het stomen van hooi op het hooi vindt dus ook echt plaats.


Heeft je paard last van luchtwegproblemen of is hij gevoelig voor schimmelsporen of bacteriën, dan is het stomen van hooi dus de ideale oplossing.


Bron: Bitmagazine.nl, NVVR, Moore-Colyer M.J.S., Fillery B.G. (2012) The effect of three different treatments on the respirable particle content, total viable count and mould concentrations in hay for horses.

110622555_ABFweb