Horse Event Ruwvoer Voervergelijk
Horse Event Ruwvoer Voervergelijk

Uitslag prijsvraag VoerVergelijk op Horse Event

Nieuws

Tijdens Horse Event kon je bij VoerVergelijk in de Bit-stand een prijsvraag invullen. De vraag was: Wat is het beste ruwvoer voor paarden? Miranda van den Hoven, Jolanda Meijer en Lisanne Wind gaven het juiste antwoord en winnen daarmee een ruwvoeranalyste van de BLGG. Van harte dames!


In de Bit-stand hingen drie hooinetten met twee soorten hooi en één soort kuilgras. Door middel van kijken, ruiken en voelen kon je een oordeel geven over de kwaliteit van het ruwvoer. In hooinet A zat het beste ruwvoer. De geur was fris en lichtzoet, er zat weinig onkruid in en het voelde droeg en grof.

Ruwvoer  • Kijk niet alleen naar de kleur: Veel deelnemers kozen antwoord B met de motivatie dat de kleur mooi groen was. Kleur is geen goede indicator voor de kwaliteit. Bruin hooi kan oud hooi zijn met groot verlies van voedingswaarde of er kan regen op gevallen zijn, maar hoe groener, hoe beter is niet van toepassing.

  • Pas goed op met onkruiden in het ruwvoer: Als je niet weet wat de herkomst is, dan kunnen giftige kruiden in het hooi voorkomen.De onkruiden in partij B werden soms als positief gezien. Een mengeling van verschillende kruiden kan een groot gevaar vormen als je niet weet waar het vandaan komt.

  • Inspecteer het kuilgras heel goed op schimmelvorming, omdat het niet altijd direct zichtbaar is: De schimmel in partij C was niet direct zichtbaar. Daarvoor moest het kuilgras heel goed bekeken worden. Schimmel is niet altijd zichtbaar, maar kun je meestal wel ruiken. Een bedwelmende geur in kuilgras of muffe geur in hooi kan wijzen op onzichtbare schimmelvorming.


Kijk hier hoe kuilgras beoordeeld werd in de Bit-stand: