150525016_ABFweb
150525016_ABFweb

Dit moet je weten voor je overstapt van pony naar paard

Nieuws

De overstap van pony’s naar paarden is geen makkelijke, op vele fronten. Maar als je voeten inmiddels bijna over de grond slepen is het tijd om kleine Snowy vaarwel te zeggen en een grotere versie te zoeken. Deze 11 dingen moet je weten om deze overstap zo makkelijk mogelijk te laten verlopen.



1. Er is geen haast


Tenzij je voeten echt al over de grond slepen natuurlijk. Maar zolang jij nog prima op je pony past en jullie samen plezier maken: waarom er niet van genieten zolang het kan?

2. Neem geen ‘projectje’ als eerste paard


Natuurlijk heb je heel veel van je pony geleerd, maar houdt dit in dat je ervaren genoeg bent om een vierjarige, brutale warmbloed op te voeden?

3. Paarden vereisen meer ‘rijderij’ dan pony’s


Een groot voordeel aan pony’s: ze doen het denkwerk voor je. Paarden niet. Alhoewel het brein van een pony een geschenk en vloek tegelijkertijd kan zijn.

4.Opstijgen


De tijd dat je zonder zadel met een aanloopje op de rug van je pony kon springen is voorgoed voorbij, besef je je na meerdere gefaalde pogingen bij je paard van 1,70 m.

5.Afstijgen


Dit geldt voor zowel vrijwillig als onvrijwillig afstijgen: hoe hoger je zit, hoe verder je kunt vallen. Maar dat wist je al, toch?

6.Spieren kweken


Een groot, lang paard in controle houden met je houding en zit vergt toch iets meer spieren dan je bij je pony nodig had.

7.Ca-ching


Betaal jij de rekening? Begin maar vast met sparen. Waar je pony al dik werd van lucht, gaat er bij een paard toch wat meer ruw- en krachtvoer in.

8.Kleurtjes en glitters


Knalroze, glitters, bloemtjes, unicorns, stippen: je komt er toch iets beter mee weg op je pony dan op een paard.

9. Een pony haalt je uit de moeilijkheden, een paard bezorgt ze je


Kom je niet goed uit voor je hindernis? Je pony tovert er wel een extra galopsprongetje bij! Bij een ongelukkige landing komt je pony ook altijd weer op zijn hoefjes terecht. Reken hier maar niet altijd op bij een paard!

10. Vergeef me


Pony’s zijn over het algemeen een stuk vergevingsgezinder dan paarden. Denk maar eens terug aan alles wat jouw pony met jou heeft moeten doormaken.

11. Maar aan de andere kant..


Paarden zijn vaak niet zulke grasmonsters als pony’s! Dus dat hoofd blijft wel in de lucht. En: geen ponystreken meer! Hoe vaak ging dat kontje wel niet de lucht in als jij wou aangalopperen? Ook de afdruk van Snowy’s tandjes staat vast nog ergens in je arm. Niet getreurd dus: paarden zijn hartstikke leuk! Al houden pony’s altijd een speciaal plekje in ons hart.

Bron: Horse and Hound