Mesten
Mesten Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Wat je moet weten over pre- en probiotica

Welzijn Opvallend Verzorging Veterinair Voeding

Pre- en probiotica zorgen voor een gezonde darmwerking van je paard. Een paard met een verminderde darmgezondheid kun je ondersteunen met een supplement, zoals meidoorn. Bit & Cap zet de belangrijkste weetjes over prebiotica en probiotica voor je op een rijtje!

Wat is het verschil tussen prebiotica en probiotica?

Prebiotica, probiotica: dat is ongeveer hetzelfde toch? Vaak worden de termen door elkaar gebruik, maar er zitten best wat verschillen tussen beide. 

Probiotica zijn voedingssupplementen met levende micro-organismen die de gezondheid van de darm beïvloeden. Ze worden gebruikt wanneer de darmflora van je paard verstoord is, bijvoorbeeld door ziekte of het gebruik van antibiotica. 

Prebiotica zijn niet-verteerbare voedingsvezels die de groei van levende micro-organismen in de darmen stimuleren. Sommige prebiotica voeden niet alleen de goede darmbacteriën, maar kan ook de groei van slechte bacteriën remmen.

Wanneer voer je pre- en probiotica? 

Pre- en probiotica kun je het beste bijvoeren aan paarden met een verstoorde darmflora, wat zich uit in diarree, mest met restjes slecht-verteerde voeding en gaskoliek.

Paarden die wat ondersteuning kunnen gebruiken zijn (oudere) paarden die moeilijk op gewicht blijven, paarden die ondervoed zijn, net een operatie hebben ondergaan, antibiotica krijgen, paarden die drachtig of lacterend zijn of paarden die lang moeten reizen of veel stress ondergaan.

Welke pre- en probiotica kun je bijvoeren?

Het stofje inuline, uit de wortel van de Cichorei-plant, maakt een goed prebioticum, evenals arabische gom een fructo-oligasacchariden. Voor paarden samengesteld levend gist maakt dan weer een goed probioticum, zoals het micro-organisme Yea-sacc. Jouw Yakultje is helaas minder geschikt voor je paard: deze bevat lactobacillus, waar je paard niet zo veel mee kan.

Andere kruiden die een goede pre- en probiotische invloed hebben op de darmen zijn gele gentian, absintalsem, kattenklauw en vooral meidoorn. Dat laatste kruid ondersteunt de flora en zorgt ervoor dat de peristaltische bewegingen van de darmen verbeteren. Dit maakt dat het voedsel beter ‘gekneed’ wordt en zo alle voedingsstoffen vrijkomen om opgenomen te kunnen worden door de darmwand. 

Hoe veel weten paardenwetenschappers al over pre- en probiotica?

Over de werking van pre- en probiotica bij mensen is veel bekend, maar onder paarden nog maar weinig onderzoek. Dat is misschien ook wel de reden waarom supplementen met pre- en probiotica lang niet zo bekend zijn als hulpmiddeltjes zoals magnesium en lijnzaadolie.

In voorgaande onderzoeken is al wel duidelijk geworden dat probiotica minder effect hebben wanneer je ze voert zonder een goede prebiotica. Toch blijkt het moeilijk te bewijzen of supplementen met pre- en probiotica daadwerkelijk een goede invloed hebben op de darmgezondheid van je paard. 

De algemene weerstand van het paard blijkt wel te verbeteren, maar het is nog moeilijk te bewijzen of de darmen op zich gezonder worden. Wil je de darmen van je paard een handje helpen met een supplement, dan kun je het beste kiezen voor een supplement dat ook de algehele weerstand verbeterd. 

Uit recent onderzoek blijkt dat het belangrijk is om, wanneer je prebiotica voert, óók probiotica te geven. Probiotica kun je prima los bijvoeren, maar wanneer je enkel prebiotica voert kan dit averechts effect hebben. Prebiotica breken namelijk al een beetje af in de maag en kunnen zorgen voor irritatie van de maagwand en zo maagzweren veroorzaken. Vooral het populaire prebiotische kruid jeruzalemartisjok (Helianthus tuberosus) blijkt dit effect te hebben.

Ben je nieuwsgierig of pre- en probiotica je paard zouden kunnen helpen? Zorg er dan voor dat je ‘t eerst voorlegt bij je dierenarts, hij of zij kan je passend advies geven. 

Bronnen: Forage Plus Talk, Journal of Animal Science en PLOS ONE.