Vallen
Vallen Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Zes dingen die je moet weten over vallen

Training Opvallend

Vallen hoort nu eenmaal bij onze sport. Maar wat zijn belangrijke dingen om te aan te denken als je gevallen bent? 

Sportpsychologe Dr Inga Wolframm vertelt over de wetenschap achter de mentale staat waarin ruiters zich vaak bevinden na een val. Ze geeft zes tips die elke ruiter in gedachten moet houden.

1. Iedereen kan vallen

“Paardrijden is een beetje hetzelfde als autorijden. We hopen dat we competent genoeg zijn om ongelukken te voorkomen, maar het is geen zekerheid.”

2. Weer terug in het zadel

“Ik raad aan om zo snel mogelijk weer in het zadel te gaan zitten. Het moment dat je je gaat verstoppen voor het probleem, krijgt het ‘ogen’ en ‘benen’ en wordt weer opstappen een stuk moeilijker.”

3. Weet je nog hoe het gebeurde?

“Een bang persoon die zijn val niet kan herinneren gaat misschien details van het ongeluk inbeelden. Dit kan zeer nadeling zijn, omdat je scenario’s gaat creëren die erger zijn dan de werkelijkheid.”

“Ook een rationeel persoon die psychisch in staat is om het ongeluk achter zich te laten zal niet altijd kunnen werken aan de oorzaak, omdat hij de situatie probeert te verhinderen van herhaling.”

4. Gebrek aan zelfvertrouwen

“Zelfvertrouwen is het geloof dat je de vaardigheden hebt om om te gaan met een bepaalde situatie. Een gebrek aan zelfvertrouwen ontpopt zich tot angst en in de paardensport kan een ruiter angst ontwikkelen voor serieuze lichamelijke schade. Gebrek aan geloof snijdt in je zelfvertrouwen en als dat gebeurt ga je dingen anders doen. Ruiters belanden in een neerwaartse spiraal in hun prestaties en hun geestelijke staat.”

“Bijvoorbeeld het geven van halfslachtige hulpen om je paard aan te moedigen vooruit te gaan. Paarden vertrouwen op positieve en negatieve bekrachtiging en zodra je begint te twijfelen, wordt hun reactie op de situatie langzamer.”

5. Herken vluchten of vechten

“Ook wel bekend als de vlucht- of vechtrespons, in reactie op stress stuurt ons brein een noodsignaal tijdens een gevaarlijke situatie - of in het geval van de ruiter: een val, weigering, of elke situatie die niet gewoon is. Deze reactie mobiliseert ons en bereidt ons voor om te reageren.”

“De spieren van de ruiter zijn gespannen en remmen fijne motorische controle, wat essentieel is voor goed rijden. De reactie ondermijnt het normale vermogen. Dit zorgt ervoor dat je paard niet begrijpt wat je van hem vraagt en dan beginnen de dingen mis te gaan. Je komt in een vicieuze cirkel en je geloof in het vermogen om te rijden begint te brokkelen.”

“Onderzoek laat zien dat mannen beter om kunnen gaan met noodsituaties dan vrouwen. Vrouwen zijn harder voor zichzelf en ze lijden meer aan cognitieve angst.”

6. Zoek hulp

“Toegeven dat je bang bent is niet makkelijk omdat we rondrijden op dieren van 600 kilo en we weten dat ze angst kunnen voelen. We weten dat we niet bang zouden moeten zijn maar daardoor raken we weer gestrest omdat we die emotie niet zouden moeten voelen. Maar steeds meer mensen zoeken hulp. Psychologie is een belangrijk aandeel geworden en het wordt in alle disciplines gebruikt.”

Bron: Horse and Hound