lange teugel
lange teugel

Bit Buzz: Beter rijden met een lange teugel

Nieuws

Even lekker lezen! Bit brengt dagelijks om 13:00 uur je portie paardennieuws. We verzamelen items op het gebied van instructie, gedrag en welzijn. Daarnaast ontbreken humor en emotie natuurlijk niet! Vandaag onder andere: de FEI is niet van plan om de ‘bloedregel’ te versoepelen, een onderzoek naar teugeldruk bij therapeutisch rijden en antwoord op de vraag ‘Wat als paarden mobiele telefoons hadden?’



Nieuws


Er heerst onenigheid in de paardensportwereld over de zogenaamde ‘bloedregel’ bij FEI-wedstrijden. Als bij dressuurwedstrijden bloed bij de mond van het paard zichtbaar is, moet de combinatie direct te baan verlaten en is uitgesloten van verdere deelname. Bij menwedstrijden of cross country mag de combinatie na onderzoek gewoon verder rijden. De FEI heeft laten weten deze regel niet op korte termijn te gaan herzien, ondanks de druk die ruiters en juryleden eerder op de organisatie uitoefenden. Lees hier verder.



Onderzoek


De effecten van paardrijden als therapie voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking worden regelmatig onderzocht. Wat voor effect heeft deze vorm van rijden echter op een paard? Een Britse wetenschapper besloot de teugeldruk te onderzoeken tijdens therapeutische rijlessen en kwam tot interessante conclusies. Zo zouden ruiters met een visuele beperking meer afhankelijk zijn van teugels en spelen ook het soort teugels en bit een grote rol. Meer over het onderzoek lees je hier.



Rijtechnisch


Rijden aan een lange teugel kan een mooi moment van ontspanning zijn in je training. Toch komt er rijtechnisch meer bij kijken dan alleen de teugels losgooien: goed rijden met een lange teugel is een sport op zich! Jij en je paard moeten ook met minder teugelcontact in balans kunnen blijven, zonder dat je paard versnelt of vertraagt. Horse Listening geeft je een aantal nuttige tips om dit voor elkaar te krijgen. Het volledige instructieartikel vind je hier.



Fun


Stel je eens voor dat je paard een mobieltje had (en dat hij met die onhandige hoeven kon typen). Wat voor berichten zou hij je dan sturen? “Mijn voer is alwéér op, kun je zo snel mogelijk de voerbak komen bijvullen zodat ik niet verhonger?”, waarschijnlijk.  Of “Niet boos worden, maar ik geloof dat mijn deken een beetje achter het hek is blijven haken...” Horse & Hound heeft een paar mogelijke gesprekken tussen paard en eigenaar bedacht en voor je opgeschreven. Klik hier om deze hilarische conversaties te lezen.



Beeld


Dan Naprous is stuntman voor onder andere de wereldberoemde tv-serie Game of Thrones. Zijn grote passie: mennen. En zoals je van een stuntman mag verwachten, doet Dan niet aan standaard rechttoe-rechtaan mennen. Dit najaar zal hij tijdens de FEI Wereldbeker Indoor Mennen in Londen deelnemen aan het kampioenschap Extreme Driving. In deze video geeft Dan je alvast een voorproefje van een sport die volgens hem voelt als ‘rijden in een superauto’.