sneeuw
sneeuw

Bit Buzz: Paardenras Jakoet kan tegen -70 graden Celsius

Nieuws

Even lekker lezen in je pauze! Bit brengt dagelijks om 13:00 uur je portie paardennieuws. We verzamelen items op het gebied van instructie, gedrag en welzijn. Daarnaast ontbreken humor en emotie natuurlijk niet! Vandaag onder andere: Paardenras Jakoet kan tegen -70 graden Celsius, door droge zomer kans op leverbotinfectie en zet je schoen en win!



Onderzoek


De Jakoet is een paardenras dat voorkomt in Siberië, een groot gebied in het noorden van Rusland. In relatief korte tijd heeft dit ras zich aangepast aan de barre kou. Dat is uniek voor een zoogdier. De Jakoet migreerde van Turkije naar Jakoetië en is bestand tegen een minimumtemperatuur van -70 graden Celsius. Wetenschappers verbonden aan de Universiteit van Kopenhagen vergeleken het genoom van het Jakoetpaard met een 5.000 jaar oud paardengenoom van een uitgestorven ras. Lees hier meer over het onderzoek.



Welzijn


De droogte in de zomer heeft ervoor gezorgd dat in de strook van midden Utrecht naar Noordoost-Groningen in het najaar pas besmettelijke cysten van de leverbot op het gras zijn afgezet. Door de hoge temperaturen tot diep in november kan deze ontwikkeling tot laat in het jaar doorgaan en leiden tot een infectie. De leverbotziekte, die voornamelijk voorkomt bij runderen, schapen en geiten, maar ook paarden wordt veroorzaakt door een platworm die zich in de lever bevindt. Leverboteieren komen met de mest op het land. Lees hier het hele bericht van Gezondheidsdienst Dieren.



Nieuws


De FEI gaat samenwerken met de federatie van Horseball (FIHB) en een studentenruitersportfederatie (FISU). “We kijken ernaar uit om de samenwerking met beide federaties te versterken en de aantrekkingskracht van de paardensport uit te breiden door samen te werken met gelijkgestemde organisaties die onze kernwaarden delen”, aldus FEI president Ingmar De Vos. Lees hier meer.



Fun


Je zoon of dochter wil een paard. Er zijn genoeg redenen om geen paard te willen aanschaffen. Maar er zijn ook tien hele goede redenen om een paard wél te overwegen. Check de lijst!



 Zet je schoen!


De Sint is weer in het land. Je hoopt dat hij voor cadeautjes bij jou belandt. Misschien een mooie rijbroek of een dekje voor je paard? Bit helpt graag de Sint om cadeautjes uit te delen, maar leg je wel wat lekkers neer voor Amerigo bij de open haard?


Plaats een foto van jouw schoen die op een orginele manier gevuld of versierd is onder ons Facebookbericht. Wie weet win jij dan wel een paar laarzen van ZOO! Klik hier voor meer info.