artrose, kogelgewricht, hoef, ijzer
artrose, kogelgewricht, hoef, ijzer

Bit Buzz: Biomarker gevonden voor artritis

Nieuws

Even lekker lezen in je pauze! Bit brengt dagelijks om 13:00 uur je portie paardennieuws. We verzamelen items op het gebied van instructie, gedrag en welzijn. Daarnaast ontbreken humor en emotie natuurlijk niet! Vandaag onder andere: Biomarker gevonden voor artritis, wat te doen als de rug van je paard niet gelijk voelt en andere, creatieve, functies voor een trailer.



Onderzoek


Onderzoekers hebben een zogenaamde biomarker gevonden waardoor we artritis bij paarden wellicht beter gaan begrijpen. De onderzoekers keken naar de proteïnen die zij vonden in de gewrichtsvloeistof van paarden met gewrichtsproblemen. Ze kwamen erachter dat bepaalde vloeistoffen meer voor komen in de kogelgewrichten van deze paarden. Lees hier verder.



Nieuws


In Voorburg zijn zondagmiddag zes verwaarloosde paarden onder toezicht van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming weggehaald. De eigenaresse heeft de dieren zelf naar een ander weiland verplaatst. Op een stukje land van slechts een paar vierkante meter langs het spoor stonden de zes paarden. Volgens de buurtbewoners werden ze aan hun lot overgelaten. Ze stonden in de modder en hadden geen plek om droog te staan. Lees hier verder.



Rijtechnisch


Help, de rug van mijn paard voelt niet gelijk! Als je paard aan bijvoorbeeld de rechterkant van zijn rug ‘lager’ voelt, ligt dit dan aan jouw zit of zijn rechtgerichtheid? “Door gymnastische oefeningen te doen en daarmee de lengtebuiging te verbeteren, helpen we ons paard zijn spieren aan beide zijden even sterk te maken,” legt dressuurtrainer Jeanie Hahn in dit artikel uit.



Fun


In een trailer kun je niet alleen je paard vervoeren. Je kunt er ook een cafeetje in beginnen, er in kamperen of er pizza’s in verkopen. Bekijk hier alle prachtige omgebouwde trailers.



Beeld


Dit ex-eventingpaard is 27 jaar, maar kijk eens hoe goed hij is in zijn vliegende wissels! Lees hier meer over Jack.