Zonnegroet door Bastiaan de Recht
Zonnegroet door Bastiaan de Recht

Oefening aan de hand: de zonnegroet

Nieuws

Een keertje wat anders doen dan rijden? Oefeningen aan de hand zijn niet alleen een leuke afwisseling voor jou en je paard, ze maken je paard ook nog eens gehoorzamer en leniger. Een win-winsituatie, proberen dus! Klassiek dressuurtrainer Bastiaan de Recht laat in Bit 233 zien hoe je dat doet.


Een oefening die er enorm spectaculair uitziet, maar die je volgens Bastiaan aan praktisch elk paard kunt leren, is de zogeheten zonnegroet. Het een zware oefening, dus vraag niet in één keer te veel. “Je mag er rustig een week of zes over doen. Denk maar aan jezelf: een spagaat heb je ook niet in één dag onder de knie. Het kost tijd om spieren te rekken en balans te houden.” En het ene paard is het andere niet, weet Bastiaan uit ervaring. “Deze ruin is heel lenig, hij kan heel ver en het ziet er spectaculair uit. Maar bij een ander, minder lenig paard moet je oppassen dat je niet te veel ineens vraagt, of met minder tevreden zijn.”Bij de zonnegroet buigt het paard zijn hoofd naar beneden tussen zijn voorbenen door, terwijl de voorhand helemaal naar beneden zakt. “Het ene paard steekt zijn voorbenen daarbij recht naar voren, terwijl het andere de benen juist krom doet, zoals deze. Door deze oefening laat je het paard zoveel mogelijk flexie maken in de hals. De lendenpartij bolt erg op. Hij moet zijn borst intrekken, waardoor hij de schoft opent. Dit zijn allemaal effecten die je tijdens het rijden ook wilt bereiken. Het paard wordt er dus echt flexibeler van.”

Lees in Bit 233 stap voor stap hoe je deze (en andere) oefeningen aanleert! Deze editie ligt vanaf vrijdag 5 februari in de winkel.


Op dit artikel zijn veel reacties gekomen, ook negatieve. Daarom legt Bastiaan de Recht in dit artikel nog uitgebreider bovenstaande oefeningen uit.