
Waarom werken aan de hand de kans op peesblessures verkleint
NieuwsBij zowel sport- als recreatiepaarden kunnen blessures ontstaan. Peesblessures zijn hier een goed voorbeeld van. Wist je dat je door te werken aan de hand het risico op peesblessures kunt verkleinen? Reden genoeg dus om ons er wat meer in te verdiepen. Deskundige op dit gebied, Martine Kerkhof van Tutti Centauri, legt het ons uit.
Paarden dragen van nature 60% van hun gewicht op de voorhand en hebben daarnaast een natuurlijke scheefheid. In de vrije natuur is dat geen enkel probleem. Het wordt alleen een ander verhaal wanneer we paarden gaan rijden zonder te werken aan meer gaan dragen van de achterhand. Martine voegt toe: “De voorbenen zijn geen goede schokbrekers en daardoor gevoelig voor blessures”. Wist je trouwens dat de meeste peesblessures in de voorbenen voorkomen?
De ruiter als trainer
Elke ruiter is een trainer van het paard dat hij rijdt. Dat betekent dat we er in de basis voor moeten zorgen dat het gewicht gelijkmatig verdeeld wordt over de voor- en achterbenen. Het meer gaan dragen van de achterbenen zorgt ervoor dat er minder druk komt te staan op de voorbenen. Maar we hebben ook te maken met een andere scheefheid van het paard, namelijk het links- of rechtsgebogen zijn. Beide gevallen kunnen, als hier niets of te weinig aan wordt gedaan, zorgen voor overbelasting. Dat vergroot het risico op het ontstaan van peesblessures.
Symptoombestrijding
“De natuurlijke scheefheid van het paard is de oorzaak van alle rijkunstige problemen. Mijn ervaring is dat er vaak aan symptoombestrijding gedaan wordt bij paarden, omdat in veel gevallen de kennis ontbreekt om het op te lossen. Er wordt te veel aan de voorkant van het paard gesleuteld, terwijl daar nooit de oplossing ligt.” Ze noemt het werken aan de voorkant van het paard symptoombestrijding. En dat kan een aanleiding zijn voor het ontstaan van overbelasting in de benen, nek en rug.
Wat kun je het beste doen?
“Het loont om een paard vanaf de grond voor te bereiden op het dragen van de ruiter. De kans op blessures veroorzaakt door de natuurlijke scheefheid verklein je daardoor. Daarvoor gebruiken we de rechtrichtende buigingsarbeid. Best een lastige benaming, maar het betekent dat je paard rechter in het lijft maakt door gebruik te maken van buigingsoefeningen. Je kunt hierbij denken aan oefeningen als voltes, schouderbinnenwaarts en travers. Hierdoor wordt het paard soepeler, sterker, rechter en beter in staat om verantwoord zijn ruiter te dragen, zodat het tot op hoge leeftijd ingezet kan worden als rijpaard.”
‘Werken aan de hand is hartstikke leuk’
Het werken aan de hand heeft een belangrijk voordeel, namelijk dat het paard geen ruiter hoeft te dragen. Zo kun je dus onbelast trainen en je paard beter begeleiden wanneer het uit balans raakt. Daar pluk je de voordelen van wanneer je weer onder het zadel gaat trainen. “Wanneer je naast je paard staat, zie en begrijp je vaak beter wat er gebeurt. Het is hartstikke leuk en heeft vaak een positieve uitwerking op de relatie tussen ruiter en paard. En het is leuk om iets samen te kunnen doen naast het rijden”, aldus Martine.
Gebrek aan kennis
Ze benadrukt dat het gymnastiseren aan de hand geen therapie is om peesblessures op te lossen. Wel geeft ze aan dat het een goede manier is om weer te starten met arbeid en het in te zetten om peesblessures in de toekomst te voorkomen. Op deze manier maak je het paard aan de hand sterker door het paard zijn lijf beter te laten gebruiken. Op de vraag of een gebrek aan kennis te maken heeft met het ontstaan van peesblessures, is ze duidelijk. “Bijna dagelijks ervaar ik dat veel ruiters zich nog niet bewust zijn van de scheefheid van hun paard, terwijl ze vaak wel al jaren les hebben. Het is kennis van de oude grootmeesters die ergens bijna verloren is gegaan. Gelukkig zijn er steeds meer instructeurs die hier wel in opgeleid zijn en komen er ook steeds meer ruiters die hiermee aan de slag gaan.” Martine adviseert wanneer je overweegt om te starten met het werken aan de hand, dit samen op te pakken met een gediplomeerd instructeur.
Heeft jouw paard een peesblessure? Of vermoed je dit? Neem dan eerst contact op met een dierenarts.
Bron: Bit Magazine