uitleg_zonnegroet
uitleg_zonnegroet

‘Paard in zonnegroet kan niet vallen’

Nieuws

Bastiaan de Recht is blij met de vele reacties op het artikel waarin hij rek- en strekoefeningen aan de hand uitlegt. Naast leuke reacties is er ook discussie ontstaan. Hij wil daarom de door hem beschreven oefeningen nog eens extra toelichten.


De Recht verbaast zich over de negatieve reacties en vindt dat er goed moet worden gekeken naar de aard van de oefeningen en de wijze waarop die worden uitgevoerd met het paard.“De zonnegroet is een oefening waarbij, in welke variant dan ook, de tijd genomen moet worden. Dat benadrukt Bit in het artikel dan ook uitgebreid!”, aldus De Recht. ,,De circusdressuur, waar al deze oefeningen uit voortkomen, kent een aantal buigingen: De in het artikel getoonde buiging ‘de zonnegroet’; dezelfde buiging maar dan met het hoofd hoog; de reverence, een buiging op een voorknie met het andere been gestrekt; en een buiging op twee knieën.”

“Er zijn wat reacties van mensen die bang zijn dat het paard zo zijn nek kan breken. Dat is absoluut niet het geval. Het paard draagt geen gewicht op zijn hoofd of nek, maar op zijn voorbenen en hangt eigenlijk wat naar achter in de achterhand. Zoals te zien op de foto is het paard voor laag, maar ‘hangt’ het paard eigenlijk naar achteren. De achterbenen zijn ook voor de verticaal geplaatst en dragen dus veel gewicht. De twee voorbenen zouden dan helemaal onder het lijf weg moeten zakken - wat praktisch niet mogelijk is - wil het paard naar voren vallen.”

“Bij een verlies aan balans trekt het paard zijn hoofd meteen omhoog. Een paard kan in deze oefening niet naar voren vallen! In de 25 jaar dat ik deze oefening en andere buigingen gebruik is dat ook nog nooit aan de orde geweest.”

Biomechanica


,,Er is op Facebook ook discussie ontstaan over dat deze oefening slecht zou zijn voor het paard en dat er ‘veiligere’ en ‘betere’ varianten zouden zijn. Als we vanuit de anatomie en biomechanica naar de oefeningen kijken dan is de zonnegroet de meest functionele buiging met het minst kans op nadelige effecten”, vindt De Recht.

“Laten we de buigingen even biomechanisch bekijken. In de getoonde oefening wordt vooral de bovenlijn maximaal gerekt. De zogenaamde rugbolling is hierbij maximaal aanwezig door maximale aanspanning van de onderlijn. Door de rugbolling vergroot de afstand tussen de spinaaluitsteeksels van de wervellichamen. Daarom wil je dat ook als we op het paard rijden. Onder ons ruitergewicht hangt de rug een beetje door en gaat in extensie. De spinaaluitsteeksels komen daardoor dichter tegen elkaar wat een nadelig effect heeft op de rug.”

’Romp hangt niet’


“Als het paard zijn corespieren aanspant dan kan hij de rug iets bollen waardoor hij ons kan dragen zonder dat de rug in extensie komt. Dit hele mechanisme help je met de zonnegroet ontwikkelen. Ook trekt het paard in deze oefening het borstbeen in en ’opent’ hij de schoft. Allemaal dingen die je tijdens het rijden ook wil. Gelukkig zie je de buiging ook meestal zo uitgevoerd worden.”

,,De corestability van het paard wordt hierbij aangesproken. Deze corestability zorgt ook dat het paard in balans blijft. Dit is duidelijk te zien aan de aanspanning van de buikspieren. De romp wordt als het ware door de buikspieren omhoog gehouden. De romp hangt niet.”

Zonnegroet met hals hoog


“In de buiging met het hoofd hoog die door sommigen als ‘veiliger’ betiteld wordt is heel duidelijk te zien dat er geen rugbolling plaats vindt. Er is juist te zien dat de het paard heftige extensie, holling, maakt rond de schoft waardoor de thoracale spinaaluitsteeksels tegen elkaar aan gedrukt worden. Het paard drukt in deze oefening het borstbeen juist naar beneden en trekt dus ook de schoft in. Allemaal dingen die je niet wil tijdens het rijden en nadelig zijn voor het ruggebruik, uiteindelijk zelfs schadelijk.”

De Recht legt aan de hand van bijgevoegde illustratie uit dat ook te zien is dat het paard bij de zonnegroet met de hals omhoog de achterbenen niet onder het lijf heeft. “Daardoor leunt hij dus echt naar voren, of hangt hij vele malen meer dan in de zonnegroet. De romp ‘hangt’ tussen de schouderbladen en achterbenen in zonder aanspanning van de buikspieren. Het paard hangt dus eigenlijk ‘door’ zonder corestability wat juist erg gevaarlijk is. Als het paard namelijk voorbij het punt gaat waar hij de rek niet meer heeft, is hij verloren, want hij kan zich met zijn corespieren niet in balans houden en zijn romp omhoog trekken.”

Daarmee heb je volgens De Recht kans op verrekking of scheuren van spieren in de onderlijn en achter het schouderblad. Dat is bij deze oefening, de zonnegroet met het hoofd omhoog, extreem groot. ”Zowel in de wervelkolom als in de voorbenen vindt snel hyperextensie plaats. Je rekt met deze oefening wel meer de schouderpartij en voorbenen, wat meteen ook een risico is. En voor de rest van het lijf heeft het zeer nadelige effecten.”

Hoog opgeleid


“Laten we voordat we gaan roepen of iets gevaarlijk is of niet dus eerst kijken naar hoe iets echt in elkaar zit. Daarbij  geldt voor alle oefeningen dat een gedoseerde opbouw, voorzichtigheid en tijd uitermate belangrijk is. Dit wordt dan ook uitgebreid belicht in het artikel.”

“Het getoonde paard is een bijzonder lening paard dat ook onder het zadel hoog opgeleid is, tot en met Grand Prix-oefeningen. Het is logisch dat een gemiddeld paard niet zover kan komen als op de foto getoond wordt. Dit wordt in het door Bit gepubliceerde artikel dan ook genoemd.”

Social media


“Een kritische noot wil ik dan nog wel plaatsen naar de paardenwereld. Het lijkt wel of men steeds negatiever naar elkaar wordt. Kritisch zijn is goed, maar zorg dan eerst dat je verstand van zaken hebt en ga de discussie aan met de mensen waar je kritiek op hebt. Ga niet op social media de boel afkraken. Wellicht leer je dan ook nog iets!”

“Na Jumping Amsterdam werden ook weer enkele van onze topruiters op Facebook grof door de mangel gehaald, terwijl zij daar juist hele goede dingen hebben laten zien. De kritieken daarop bewezen ook weer dat de kritiekgevers de nodige kennis missen om goed te kunnen oordelen. Maak de paardenwereld leuker en wees positief! En ga de directe discussie aan om te leren hoe het zit. Voor de mensen die het wel meteen begrepen hebben: veel plezier met oefenen!”

Lees ook: Oefening aan de hand: de zonnegroet

buiging met hoofd hoog