141118110_ABFweb
141118110_ABFweb

Tips: Mindful omgaan met je paard

Nieuws

Waarom doe je de dingen op stal zoals je ze doet? Te vaak werken we op en om ons paard hoofdzakelijk op de automatische piloot en vergeten we te genieten van de mooie, kleine dingen en het échte contact met het paard. Mindfulness helpt je te focussen op dat wat echt belangrijk is. Het staat voor met volle aandacht tijd doorbrengen met je paard. Mindfulnesscoach Barbara Sparreboom van Zie het paard helpt ons op weg.


Doe hier de online test: Hoe mindful ga jij met je paard om?
‘Geef jezelf ruimte om van de gebaande paden af te wijken’



“Begin eens met eerlijk kijken naar wat jij echt nodig vindt in je omgang met je paard”, bijt Barbara het spits af. “En kijk daarbij puur naar wat jíj vindt, niet naar wat je grote voorbeelden of stalgenoten doen. Geef jezelf ruimte om van de gebaande paden af te wijken. Moet je wel elke keer ongeveer een uur rijden? Waarom niet een keer tien minuten? Heeft je paard wel zeven dagen per week beweging nodig en moet dat ook steeds met jou op zijn rug?” En vergeet niet je paard een stem te geven. “Weinig mensen durven hun paard een eigen keuze te geven”, weet Barbara. Ze denkt terug aan de talloze keren dat ze iemand in gesprek met een kennis zag staan. Het paard aan het halster naast zich. “Het paard, van nature heel nieuwsgierig, begon op een bepaald moment te neuzen en onderzoeken. Tot het moment dat hij kordaat werd teruggetrokken. Vraag jezelf af: waarom is wat ik wil zo belangrijk? Telt wat het paard op zo’n moment wil niet ook mee? Laat hem eens meebepalen. Tot op zekere hoogte natuurlijk. Maar laat je paard eens een keer de route bepalen tijdens een buitenrit of een wandeling aan het halster. Begint hij te eten? Nou, dan ga je daar eens een keer in mee. Wij mensen vinden loslaten moeilijk. Maar als je geeft krijg je misschien ook wel weer iets moois terug.” Ga daarbij bewust uit van de goede intenties van je paard, adviseert Barbara. “We worden van jongs af aan gevormd door waarschuwingen als ‘vooral niet achter een paard lopen, uitkijken, voorzichtig doen.’ En uiteraard moet veiligheid voorop staan, maar laat al die keren dat het goed gaat niet ongemerkt aan je aandacht ontsnappen. De intenties van je paard richting jou zijn goed.”
‘Ben je na een fout plotseling een ander mens? Minder vriendelijk? Relativeer!’

Luister ook bewust naar je eigen lichaam. “Weinig ruiters stappen geheel ontspannen op een paard. Er zit altijd wel ergens een bepaalde spanning. Probeer met aandacht te voelen wat zich afspeelt in je lichaam.” Probeer jezelf zo min mogelijk conventies op te leggen en kijk met compassie naar jezelf. “Geef jezelf geen oordeel als je een fout maakt of als een training niet goed loopt. Probeer voor jezelf een vriend te zijn. Ben je na een fout plotseling een ander mens? Minder vriendelijk? Relativeer!”
‘Ervaar je je leven als enorm druk? Stap van de sneltrein in de helikopter’

Ervaar je je leven als enorm druk? Stap van de sneltrein in de helikopter, tipt Barbara. “Vanuit de helikopter zie je andere treinen rijden die misschien wel veel rustiger rijden, of zelfs stilstaan. Vaak ben je als ruiter bezig met het verleden of de toekomst. Hoe je vorige training ging bijvoorbeeld en hoe je wedstrijd van aankomend weekend zal gaan. Probeer in het hier en nu te blijven. En laat je paard jou rust brengen.”