vakantie
vakantie

Vakantie met je paard: Praktische tips

Nieuws

De zomervakantie staat voor de deur. De vakantie is een ideale gelegenheid om er even tussenuit te gaan, maar er is een ding wat ons tegenhoudt: ons paard. Het is namelijk een heftige bedoeling om onze trouwe viervoeter achter te laten terwijl wij naar een zonnig vakantieoord vliegen. We nemen graag ons beste maatje -die ook het hele jaar zijn beste hoefje voor zet- mee. Helaas kan je paard niet mee in het vliegtuig naar een zonnig oord aan de andere kant van de wereld, maar wat dacht je van een leuke en beschaafde vakantie met je paard niet al te ver van huis?


Carolien Staal heeft al meerdere trektochten gereden in het binnen- en buitenland. Als geen ander weet zij wat je mee moet nemen en waar je rekening mee moet houden als je met je paard op vakantie gaat. Daarom geeft zij in dit artikel alle tips & tricks die je nodig hebt om op vakantie te gaan met je paard.

Documenten voor de vakantie


Net zoals voor een ‘gewone’ vakantie, moet je ook voor een vakantie met je paard het nodige voorbereiden. We komen gelijk bij het belangrijkste onderwerp: documenten. “Zorg er voor dat de inentingen op orde zijn. In sommige landen moet je paard iedere zes maanden geënt zijn”, legt Carolien uit. “Ga je naar een ander land? Dan zijn er exportpapieren nodig. Dit vraagt als particulier enige voorbereiding en het is vrij kostbaar. Deze exportpapieren regel je via de NVWA.”

Belangrijke vakantie voorbereidingen


“Verdiep je vooraf in de ondergrond van de locatie en de routes die je kunt rijden. Zoek eventueel via Facebook contact met mensen die daar wonen. Misschien wil iemand je helpen met het uitstippelen van een leuke route. Vergeet ook niet een lijstje met belangrijke telefoonnummers te verzamelen van hoefsmeden en dierenartsen in de omgeving”, legt Carolien uit. “Zorg ook dat de hoeven van je paard recent bekapt of beslagen zijn. Ga niet op vakantie met je paard als zijn ijzers er al zes weken onder zitten. Staat je paard op een pensionstal? Vraag dan aan je stalbaas wat je paard precies te eten krijgt en probeer het op vakantie zo veel mogelijk hetzelfde te doen.”

Een verblijfplaats zoeken


Zonder een verblijfplaats geen vakantie natuurlijk. Nu je ook je paard mee op pad neemt heb je iets meer nodig dan enkel een hotel, appartement of een tentje die voorzien is van een bed en sanitair. “Het is goed om te weten of je ruwvoer mee moet nemen en hoe het voermanagement is. Worden de paarden daar gevoerd of moet je dit zelf doen? Check ook of de paarden een eigen wei hebben, of deze groot genoeg is en hoe de kwaliteit van het gras is. Zitten er in de omgeving van het verblijf veel muggen of ander gespuis? Kun je gemakkelijk vanaf het verblijf in natuurgebieden komen of moet je over snelwegen, spoorbanen of langs de weg rijden? Boek je ook een stal bij het verblijf? Dan is het raadzaam om te vragen wat voor bodembedekking er is.”

Om mee te nemen


Er zijn natuurlijk tientallen, honderden of zelfs duizenden spullen die je mee moet nemen. Veel spullen zoals borstels, tuig, voer en rijkleding spreken voor zichzelf. Maar er zijn een aantal handigheden die je zeker niet mag vergeten. In de categorie ontzettend handig om mee te nemen zitten een zakmes en duct tape. “Een zakmes kan ook als hoevenkrabber dienen en met duct tape kan je werkelijk alles repareren. Honingzalf en traumeel zijn ook aanraders”, vertelt Carolien. “Vergeet ook geen extra powerbank voor je smartphone zodat je nooit zonder navigatie komt te zitten tijdens een buitenrit en je altijd de mogelijkheid hebt om te bellen. Wat reservespullen -als je op een vaste plek verblijft- zoals een extra hoofdstel zijn ook fijn.”

De reis naar je bestemming


De voorbereidingen zijn gedaan, de spullen zijn gepakt, tijd om te gaan! Maar houd tijdens je (lange) reis rekening met een aantal zaken. “Reizen is zwaar, als de reis langer dan drie uur duurt, dan zijn tussenstops van zeker 45 minuten nodig. Deze (lange) stops zorgen ervoor dat je paard zijn benen -die tijdens de reis continue bezig zijn om evenwicht te bewaren- kunnen rusten. Geef je paard tijdens de stop water en voer, maar laad hem nooit uit! Realiseer je ook van tevoren dat een trailer warm wordt in de zon. Ga je naar het zuiden? Reis dan in de avond en nacht en doe géén deken op in de trailer.

To do


Je bent veilig op de bestemming aangekomen. Tijd voor een heleboel plezier. Maar wat kun je allemaal doen op vakantie met je paard? Carolien geeft vier tips:

  • Breng héél veel tijd samen door!

  • Ga ’s avonds samen wandelen of grazen of ga gezellig in de wei zitten bij je paard.

  • Ga tijdens je buitenrit een halfuurtje naast je paard lopen of maak een wandeling.

  • Vergeet naast al het leuke ook de serieuze zaken niet: je bent altijd 100% verantwoordelijk voor je eigen paard en dat gaat voor je eigen verzorging.


Om af te sluiten geeft Carolien nog een laatste to do tip mee: droom je ervan om met je paard op vakantie te gaan? GAAN! Al is het maar twee dagen, begin ergens. Het is zo de moeite waard!

Bron: Bitmagazine.nl

Lees ook: