Lente
Lente

Fris je routine op voor de lente

Nieuws

Heeft je training even stilgelegen door het slechte weer? Of heb je de hele winter fanatiek doorgewerkt, maar kun je nu wel wat nieuwe oefeningen gebruiken? Tijd voor een grote lenteschoonmaak in je rijroutine!


Met deze oefeningen maak je de spieren van je paard los, maar breng je ook wat variatie aan in je dagelijkse training. Dat houdt je paard én jezelf mentaal fris en wakker.

1. Slangenvoltes


Begin simpel: rijd een slangenvolte met drie  bogen en focus je op het rechtstellen en omstellen van je paard telkens als je de middenlijn passeert. Als dat goed gaat, maak je de oefening wat moeilijker: maak vlak voor de middenlijn een overgang en rijd na de middenlijn weer terug, bijvoorbeeld draf-stap-draf of zelfs draf-galop-draf.

Wil je extra aan je stelling en buiging werken? Probeer dan in elke lus van de slangenvolte een extra volte te rijden. Rijd goed op de letters en probeer steeds alle bogen en voltes even groot te maken.

2. Loopings


De volgende oefening lijkt een beetje op een achtbaan met loopings. Rijd in draf en rijd op de lange zijde drie of vier voltes 10 meter (tot de middenlijn). Wanneer je weer terug in de richting van de hoefslag rijdt, maak je een overgang naar de stap. Bij het begin van de volgende volte rijd je weer voorwaarts naar de draf.

Deze oefening helpt niet alleen om je paard losser te laten buigen, maar maakt het ook actief voor je been. Omdat je de oefening vaak herhaalt, zorgt het bovendien voor ontspanning bij je paard.

3. Wijken met een twist


Laat je paard vanuit een hoek na een korte zijde wijken richting de middenlijn. Rijd op het midden een volte 10 meter en wijk dan weer terug richting de hoefslag. Rijd je bijvoorbeeld op de linkerhand, dan laat je je paard in de hoek wijken voor je rechterbeen tot aan de middenlijn. Op X rijd je een volte naar rechts. Zodra je weer terug bent bij X, laat je je paard voor je linkerbeen terugwijken naar de hoefslag.

Deze oefening maakt de schouders en rug van je paard goed los. Het is bovendien een oefening waar jullie allebei goed bij moeten opletten, omdat de verschillende hulpen elkaar snel afwisselen. Een mooie uitdaging voor paard en ruiter!

Bron: Horse Channel