voorbereiding eventing
voorbereiding eventing

6 Tips voor het springen van een greppel

Nieuws

Het crossseizoen is weer begonnen, maar tijdens een cross kom je heel andere hindernissen tegen als in een gewoon springparcours. Denk bijvoorbeeld een greppel. Je kunt het vergelijken met een sloot in een springparcours, maar veel paarden reageren er toch weer anders op. Wij geven je daarom tips hoe je je paard leert een greppel te springen.



1. Neem de tijd


Of je paard nou voor het eerst een greppel ziet of een doorgewinterde eventer is, het is altijd verstandig de tijd te nemen, zeker tijdens de training. Stap eerst een paar keer langs de greppel en laat je paard ernaar kijken of even aan ruiken als hij dit wil. Zo krijgt hij een goed beeld van waar de greppel is en waar hij zijn voeten wel en niet kan neerzetten.

Rijd er daarna eens in stap of een rustig drafje naartoe. Wees alert en houd er rekening mee dat je paard de eerste keer kan weigeren. Houd je been er licht aan zodat je hem iets kan aansporen wanneer hij twijfelt. Weigert je paard toch? Geen probleem, gewoon opnieuw aanrijden.

2. Recht aanrijden


Rijd recht op de greppel af, zeker tijdens een eerste training. Wanneer je schuin op een greppel afrijdt vinden veel paarden het lastig om te bepalen waar ze hun voeten kunnen neerzetten. Hierdoor ontstaat de kans dat ze misstappen en in de greppel terecht komen.

3. Blijf rustig


Als je paard het spannend vindt of blijft weigeren, blijf zelf dan rustig. Wanneer je zelf druk wordt zal je paard meer spanning ervaren, en spanning is voor niemand ideaal. Rijd opnieuw rustig op de greppel af, desnoods in stap. Met snelheid en boos worden bereik je niets.

4. Herhaling


Hoe vaker je iets oefent, hoe meer vertrouwen je paard erin krijgt. Ook al vindt je paard een greppel springen niet eng, het is nooit verkeerd het nog een paar keer te oefenen. Hierdoor weet je hoe je paard reageert en kom je niet voor verrassingen te staan.

5. Volgende stap


Is je paard inmiddels helemaal vertrouwd met het springen van een greppel? Dan is het tijd voor de volgende stap. Spring eens vanuit galop of neem een hindernis gelijk voor of na de greppel. Zo kun je combinaties oefenen die je in een echte cross ook tegenkomt.

6. Instructie


Het maakt niet uit welk discipline je rijdt, goede instructie is altijd belangrijk. Zorg er dus voor dat je een ervaren instructeur vindt die goed bij jou en je paard past. Op die manier kun je veilig oefenen en haal je het meest uit jullie crosscarrière!

Lees meer:



Bron: Horse & Hound