Afbeelding

4 Tips om een waterhindernis te nemen

Nieuws

Het cross seizoen is inmiddels in volle gang, maar ook als je niet mee doet aan een cross wedstrijd wil je wel eens met je paard door het water. Veel paarden vinden dit best spannend, zeker wanneer er hindernissen bij komen kijken. Daarom vier tips om een waterhindernis te nemen.


Voordat je denkt aan springen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Bekijk het water eens, hoe is de bodem? Zijn er geen kuilen? Paarden kunnen de bodem vaak niet zien, hierdoor moeten ze jou volledig vertrouwen.

1. Rustig aan


Stap rustig in een rechte lijn op het water af, maak je paard duidelijk dat je door het water wilt stappen. Houd rekening met de reactie van je paard. Twijfelt hij, leg dan je been er zachtjes aan en verzeker hem dat het water niet eng is. Houd er ook rekening mee dat je paard het water misschien wel in springt, in plaats van er gewoon in te stappen. Neem de tijd en laat je paard rustig kennis maken met het water.

2. Begin klein


Als je paard alleen nog maar door het water heeft gestapt, kun je niet verwachten dat je gelijk grote op- en afsprongen kunt nemen. Begin met een klein hellinkje, zo leert je paard het water van boven af in te stappen. Blijf dit doen totdat je paard hier volledig aan gewend is en ontspannen het water in en uit stapt. Stap en draaf daarnaast ook eens een aantal rondjes door het water, zo leert je paard het gevoel van water tegen zijn benen kennen.

3. Geduld


Blijft je paard het spannend vinden, dan is geduld de enige oplossing. Wanneer jij je druk maakt, voelt je paard meer spanning. Op deze manier gaat hij het water niet als iets leuks ervaren en zal het alleen maar moeilijker worden. Rijd opnieuw rustig en ontspannen op het water af, of probeer het eens samen met een ander paard.

4. Hindernissen


Nu je paard helemaal gewend is aan het water, kun je beginnen met een kleine hindernis. Houd het makkelijk en begin met een op- en afstapje. Deze manier van het water in lopen kan weer heel anders aanvoelen voor je paard. Houd er dus rekening mee dat ze anders kunnen reageren. Wanneer je paard ontspannen een klein op- en afstapje het water in neemt, kun je langzaamaan andere hindernissen introduceren.

Bron: Horse & Hound