Afbeelding
Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Tips voor een zelfverzekerd paard

Gedrag Horsemanship Opvallend

Een paard dat zelfverzekerd is, is wel zo handig. Vooral als je wat ingewikkeldere dingen wil doen, zoals cross country. Eventingruiter Ben Hobday geeft tips om je paard meer vertrouwen te geven.

Wil niet meteen teveel

Springen is leuk, maar een jong paard meteen ingewikkelde hindernissen laten nemen, is niet verstandig. Wat een goede oefening is voor op dagen dat je niet springt, is rijden in een omgeving met hindernissen. Als je de beschikking hebt over een crossweide bijvoorbeeld, kan je daar trainen, maar spring de hindernissen niet. Zo raakt het paard gewend aan de hindernissen en zal zijn vertrouwen groeien.

Blijf consequent in je hulpen

Ben consequent met je hulpen en test ook goed of je paard aan je hulpen is. Vraag je paard eens om een stukje de gang te verruimen of juist wat meer te verzamelen. Naast testen of je paard reageert op je hulpen, zorg je er zo ook voor dat zijn aandacht bij jou is.

Het juiste moment

Als je traint, doe dingen dan alleen op het juiste moment. Wil je een hindernis springen maar merk je dat er gebrek is aan ritme of snelheid? Je kunt natuurlijk die hindernis springen, maar beter doe je het niet. Spring de hindernis pas als alles in orde is. Het vertrouwen van je paard is snel beschadigd en heel lastig weer terug te krijgen. Doe geen dingen als je er (nog) niet het juiste gevoel bij hebt.

Stel je paard ‘vragen’

Als je je paard altijd maar vraagt dingen te doen die hij al kan, zal hij niet leren. Je moet zoeken naar dingen die je van je paard kan vragen, zodat hij, als hij het goed doet, meer vertrouwen krijgt. 

Aan de andere kant moet je niet te ingewikkelde dingen van hem vragen die ervoor zorgen dat als hij het fout heeft, hij gelijk een deel vertrouwen kwijt is. Als je bijvoorbeeld een hindernis goed kan springen vanuit een recht lijn, zou je het daarna eens kunnen proberen vanuit een bocht.

Bepaal je lijn

Bedenk van tevoren goed welke lijn je wil rijden en wijk daar dan ook niet vanaf. Laat het paard niet zelf kiezen wat hij gaat doen na de landing bijvoorbeeld. Als hij van de lijn die jij wil rijden afwijkt, corrigeer hem dan.

Raak niet in paniek

Een belangrijk punt is dat je als ruiter zelf niet in paniek raakt. Een paard dat nog niet veel vertrouwen heeft, kan nou eenmaal wel eens stil blijven staan voor een hindernis. Het paard zoekt dan zijn vertrouwen bij de ruiter. Als jij dan zelf in paniek bent, raakt het paard wellicht ook in paniek.

Ben streng, maar vriendelijk

Als je bijvoorbeeld water nadert, is het geen probleem als je je paard iets meer teugel geeft zodat hij er naar kan kijken, maar je paard mag niet minder snel gaan lopen. 

Geef hem de mogelijkheid te kijken naar dingen, maar ben wel streng genoeg, zodat je paard niet stopt of zelf gaat bedenken waar hij heen wil. Denk eraan dat je het wel op een vriendelijke manier doet. Als je te streng reageert, kan het je paard afschrikken en dat kan een deuk in zijn vertrouwen opleveren.

Bron: Horse and Hound