Springen
Springen

Tips voor een goede galop tijdens het springen

Nieuws

Een goede galop is voor het (wedstrijd)springen essentieel. Hoe beter je paard galoppeert, hoe beter hij dan ook springt. De volgende tips zullen je helpen een goede springgalop te ontwikkelen. Niet alleen goed voor wedstrijdruiters, maar ook voor ruiters die voor hun plezier springen!



Voor de hindernis


Als ruiter is het jouw verantwoordelijkheid dat je je paard zo goed mogelijk naar de hindernis begeleidt en zorgt dat hij op het juiste moment afzet, in een zo vloeiend mogelijke beweging. Het is niet de bedoeling dat je je paard tegenhoudt in zijn galop, zodat je meer tijd hebt om de hindernis te zien. Het gevolg is dat veel ruiters hun paard vervolgens aansporen om met een bepaald tempo over de hindernis te gaan. Je paard zal zo slordiger worden in zijn galop. Let er goed op dat je de galopssprongen groot houdt en zorgt voor een gelijkmatig ritme.

Kwaliteit van de galop


Om beter te worden in springen zal je moeten leren om steeds in korte tijd een goede galop te bewerkstelligen. Dit zul je steeds weer nodig hebben! Hiervoor zal je paard meer met zijn achterbenen moeten ondertreden. Een goede manier om dit te oefenen is je paard voorwaarts en terug te rijden in de galop. Let erop dat hij niet sneller of langzamer galoppeert, maar dat hij grotere of kleinere sprongen maakt. Voltes verkleinen en vergroten kan ook een goede oefening zijn om de galop van je paard te verbeteren. Bovendien zal je paard zichzelf beter gaan dragen door middel van deze oefeningen.

Galopbalken


Door te oefenen met galopbalken leer je je paard zich aan te passen en vooruit te denken. Leg twee balken met daartussen een afstand van vier galopssprongen. Oefen het galopperen over de balken in een gelijkmatig ritme. Als dit goed gaat, kijk dan of je dan met slechts drie galopssprongen over de balken kan rijden. Zo kun je ook kijken of je vijf galopssprongen kunt maken. Het is hierbij heel belangrijk dat je je paard ruim voor de balken al in het juiste tempo hebt, dus bepaal de grootte van de galopssprongen ruim van te voren. Geef iets been en open je hand om te verlengen, maar pas op dat je hem niet opjaagt. Let bij het verkleinen erop dat je je been aanlegt voordat je een kneepje geeft. Zo zorg je ervoor dat je paard niet terugvalt in draf.

Bron: Equo