Cross Eventing Piano - Tessa Nederend
Cross Eventing Piano - Tessa Nederend

De piano springen in drie stappen

Nieuws

Tijdens een eventingwedstrijd kom je verschillende hindernissen tegen, zoals een trakhener, een punt, een greppel of een piano. Elke hindernis vraagt om een andere manier van rijden en je moet bij elke soort op andere dingen letten. Horse & Hound geeft je tips voor het rijden van de piano.


De piano is een hindernis waarbij je een paar opsprongen achter elkaar hebt. Meestal twee. Je springt dus telkens naar een iets hoger niveau, om er aan het eind weer af te springen. Het is eigenlijk een soort trappetje.

Klein beginnen


De opsprongen van de piano zijn in het begin meestal zo’n 50 centimeter. Als je voor het eerst met je paard aan deze hindernis gaat werken, is het goed om rustig te beginnen. Zoek een verhoging waar je in stap op en af kan. Oefen het erop en eraf stappen. Je paard moet hierbij zijn stapritme bewaren en zonder op- of omkijken erop en eraf. Zeker in het begin wil een paard nog wel eens vluchtig gaan stappen of een gekke sprong maken. Wees hierop voorbereid. Als de stap goed gaat, kun je het een beetje moeilijker maken voor je paard door in draf over te gaan of een grotere verhoging te zoeken.

Jouw positie


De positie van jou als ruiter is juist bij het rijden van de piano erg belangrijk. Je paard zal zijn hoofd voorwaarts en naar beneden bewegen om zo zijn balans te houden. Hierbij moet je als ruiter je paard iets meer teugel geven, zodat hij dat kan doen. Al moet de teugel natuurlijk ook weer niet los gaan hangen. Je moet wel contact blijven houden. Als je een wat onervaren ruiter bent, kun je eventueel ook een neckrope bij je paard om zijn hals doen, zodat je je daar aan vast kan houden als het paard op- of afspringt. Zo kun je voorkomen dat je teveel aan de mond van je paard zit.
Verder moet je erop letten dat je je benen niet te ver naar achteren legt. Bij het opspringen neem je een lichte springpositie aan en leun een beetje naar achteren als je afspringt.

Galop


De galop is de laatste stap in het springen van de piano. In een wedstrijd moet je het immers ook in galop springen. De kwaliteit van de galop is bij het rijden van deze hindernis erg belangrijk. Hij moet niet te klein, maar ook niet te groot zijn, want dan komt je paard niet mooi uit. Verzamel je paard zodat je een verende galop krijgt met veel impuls en kracht. De galop moet krachtig zijn zodat je paard gemakkelijk de verhogingen op kan springen. Waak er wel voor dat je impuls niet verward met snelheid. De galop moet juist niet snel zijn, maar beheerst. Zorg er ook in de galop voor dat je het ritme van de gang behoudt en niet steeds sneller gaat.

Bron: Horse & Hound