afzet
afzet

Een betere afzet in 9 stappen

Nieuws

Vind je het lastig om de juiste afstand tot een sprong te bepalen en is je afzet vaak te vroeg of juist te laat? Met deze simpele oefening leer je de afstand tot een sprong beter te bepalen en hierdoor je afzet beter te timen.


Stap 1

Leg drie of vier balkjes klaar om mee te oefenen. Leg ze op ongeveer drie grote passen uit elkaar, het liefst in het midden van de rijbaan zodat je alle ruimte hebt om er omheen te rijden.

Stap 2

Warm je paard op rond de balkjes. Stap er bijvoorbeeld eens overheen en stuur tussen de balkjes door.

Stap 3

Als je opgewarmd bent, galoppeer dan over de balkjes. Probeer in een vast ritme te blijven en recht over de balken te galopperen.

Stap 4

Probeer om tussen iedere balk een galopsprong te rijden. Oefen om niet te dicht bij een balk te landen, maar ook niet te ver weg. Je moet controle krijgen over de grootte van de galopsprongen van je paard.

Stap 5

Houd je ritme in de gaten. Let erop dat je tijdens het galopperen over de balken niet harder of zachter gaat en dat je paard goed op je been blijft reageren.

Stap 6

Tel de galopsprongen hardop. Door de sprongen hardop te tellen, leer je beter te voelen hoeveel sprongen je daadwerkelijk maakt. Als je twijfelt of je wel goed telt, laat dan iemand vanaf de grond meekijken, deze persoon kan je vertellen of je goed of fout telt.

Stap 7

Neem je paard niet terug komen in tempo wanneer je de bocht richting de balkjes maakt. Veel ruiters nemen onbewust hun paard iets terug in de bocht, waardoor je de laatste drie passen alsnog moet verruimen om goed uit te komen. Probeer om constant in hetzelfde ritme te blijven rijden.

Stap 8

Probeer de balkjes eigenlijk weg te denken. Wanneer je te veel op de balken concentreert zul je merken dat je vaak niet goed uitkomt. Kijk recht over de balken en probeer opnieuw dat zelfde ritme vast te houden. Galoppeer rechtdoor en in het midden van de balken.

Stap 9

Kun je zonder problemen, in een vast ritme, over de balken galopperen. Zet dan een klein sprongetje op de plek van de laatste balk. Probeer om precies hetzelfde te rijden als je deed voordat de sprong er stond. Op deze manier leer je de afstand in te schatten en te voelen hoe groot de galopsprongen van je paard precies zijn.
Bron: Equo