090403934_ABFweb
090403934_ABFweb

5 Tips waarmee longeren je rijden verbetert

Training Dressuur Opvallend

Vaak longeren we alleen ons paard, maar van longeren kun je zelf ook veel leren. Vooral je zit en balans kun je er mee verbeteren. De experts van Horse & Hound geven je vijf tips waarmee je je rijden kunt verbeteren dankzij longeren.

1. Haal je stijgbeugels weg

Hierdoor kun je snel je houding verbeteren. Dit kan in het begin wat lastig zijn, het is daarom handig om bijvoorbeeld een halstertouw om de nek van je paard te doen en je hieraan vast te houden. 

Op die manier ben je niet in één keer al je balans kwijt. Begin met een rustige stap en bouw dit langzaam op naar galop. “Rijden zonder stijgbeugels verbetert je houding omdat je been automatisch op de juiste plek komt te liggen”, aldus olympisch eventing amazone Vittoria Panizzon. “Ook maakt het je buikspieren sterker.”

2. Til je dijbeen uit het zadel

Dit klinkt misschien riskant, maar je dijbeen uit het zadel tillen en weer terug leggen is een goede oefening om te doen tijdens een longeersessie. “Het voelt alsof je je benen om je paard heen slaat”, vertelt instructeur Steph Lynn. “Het rijden zonder beugels en het optillen van je dijbeen geeft je meer zelfvertrouwen. Het maakt je bewust van je balans en maakt het makkelijker om met een langere beugelriem te rijden.”

3. Til je been op en buig je knie

Abi Hutton, dressuurruiter en instructeur bij Talland School of Equitation, raadt aan om je benen op te tillen en deze van het paard af te bewegen. Houd je vast aan het touw om de nek van je paard. Houd je benen van het paard af, buig je knieën en beweeg ondertussen je tenen naar binnen en buiten. “Het gaat er om dat je buikspieren aangespannen blijven, terwijl je je lichaam verschillende kanten op beweegt”, legt Abi uit. “Alleen je buikspieren en je vingers mogen aangespannen zijn, de rest van je lichaam moet ontspannen zijn.”

4. Neem longeerlessen op een ervaren paard

Door op een ervaren paard lessen te volgen, kun je alle focus bij jezelf houden. “Ruiters focussen tijdens dit soort oefeningen toch nog te veel op hun paard. Door jezelf te verbeteren, zal je paard ook beter worden”, aldus internationaal dressuuramazone Sara Gallop.

5. Haal je teugels weg

Leg een knoop in je teugels zodat deze rustig om de nek van je paard blijven liggen. Plaats je handen op je heupen of houd deze gestrekt naar de zijkant. Dit helpt je bovenlichaam te ontspannen. “Als je je schouders en armen kunt ontspannen, helpt dit ook bij het contact met de mond van je paard”, legt Sara uit. “Je hebt een ontspannen onderarm nodig om een rustig contact met je paard te bewaren.”

Bron: Horse & Hound