Doorzitten dressuur draf
Doorzitten dressuur draf

Tips voor beter doorzitten

Nieuws

Doorzitten. Voor veel ruiters geen geliefd onderdeel van de dressuur. Hoe blijf je nou mooi en rustig zitten, terwijl je paard onder je allemaal verschillende bewegingen maakt? Deze tips helpen je om je doorzitten te verbeteren.Stijgbeugels


Maar je beugels niet te lang, dit maakt het alleen maar moeilijker. Wanneer je je voet los naast je zadel laat hangen, moeten je stijgbeugels ongeveer ter hoogte van je enkel hangen. Je kunt het doorzitten wel oefenen zonder stijgbeugels, hierdoor krijg je een beter gevoel van de bewegingen die je paard maakt.

Ontspan je bekken


Het is belangrijk je bekken zo ontspannen mogelijk te houden en mee te laten bewegen met je paard. Dit klinkt makkelijker dan het is en vereist enige oefening. Pilates en yoga kunnen je helpen je bekken beter te ontspannen.

Core strength


Buikspieren zijn niet alleen voor in de sportschool, ook bij het doorzitten zijn ze noodzakelijk. Hoe sterker je buikspieren, hoe beter je kunt doorzitten. Dus tijd voor sit-ups.

Langzaam opbouwen


Begin niet gelijk met een uitgestrekte draf, maar begin gewoon rustig. Draaf langzaam weg en blijf gelijk doorzitten, draaf een paar passen en ga weer terug naar stap of ga lichtrijden. Op deze manier kun je het doorzitten langzaam uitbreiden en krijg je het juiste ritme en gevoel te pakken.

Ontspan


Let er op dat je ontspannen blijft. Veel ruiters hebben de neiging onnodig spieren aan te spannen om zo te blijven zitten. Dit werkt alleen maar averechts, hierdoor ga je vaak nog meer ‘stuiteren’. Ontspan je spieren en beweeg mee met je paard.

Oefenen


Oefenen, oefenen, oefenen. Helaas is doorzitten niet iets wat je in één dag kunt leren, dus blijf vooral veel oefenen. Hoe vaker je het doet, hoe beter en makkelijker het gaat.

Bron: Equo