buitenrijden zomer wedstrijd
buitenrijden zomer wedstrijd

Redenen waarom we van wedstrijden houden

Nieuws

Met een goed gevoel zit je in de auto, terug richting stal. Je paard staat in de trailer rustig op zijn hooi te kauwen. Net als jij moe en voldaan na een wedstrijddag. Of je een lintje hebt gewonnen of niet, doet er eigenlijk niet zoveel toe, want het was hoe dan ook een fijne dag. HorseChannel zette de redenen waarom we zo van wedstrijden houden op een rijtje.



Je ziet je vrienden weer (en je maakt nieuwe vrienden)


Door de paarden heb je mensen leren kennen van over het hele land. Daardoor kun je niet vaak met ze afspreken. Wedstrijden zijn dan extra leuk, want daar zien jullie elkaar weer. Hoewel je allemaal druk bezig bent met je eigen wedstrijd en je eigen paard, geniet je toch van de korte momenten dat je wel samen bent. Daarbij ontmoet je ook tal van nieuwe mensen waar je vervolgens ook weer vrienden mee wordt. Het is een combinatie van het beste van twee werelden: vrienden en paarden.

Je kunt altijd juichen


Ook als je zelf niet wint, kan je juichen. Voor je vriendin die wint of voor dat ene paard dat na een lange periode van blessures eindelijk weer in de ring verschijnt. Ook al rij je zelf niet in de prijzen, dan nog krijg je dat euforiegevoel.

Je ziet mensen aan het begin van hun carrière en ziet ze groeien


Zeker als je al vanaf het begin af aan meedraait op wedstrijden en regelmatig gaat, zie je mensen die verlegen beginnen in de B en uitgroeien tot één van de topcombinaties in het Z. Het is natuurlijk tof als je zelf kan genieten van de sport, maar zien hoe andere mensen er net als jij van genieten en hoe ze de sport in groeien en zichzelf verbeteren, is net zo mooi om te zien.

Het helpt je doelen stellen voor je volgende wedstrijd


Je eigen ronde analyseren levert je veel op. Je ontdekt waar op dat moment je zwakke punten lagen en waar je aan kan werken. Je kan jezelf een doel stellen voor je volgende wedstrijd en daar naartoe werken. Daarnaast kun je ook veel leren van kijken naar andere mensen. Hoe pakken zij het aan als hun paard schrikt? Hoe rijden zij hun proeven?

Het laat je focussen op je paard en alleen op je paard


Het is een gebruikelijk iets in deze tijd dat je altijd nog wel wat te doen hebt. Er is altijd nog wel een zadelkast schoon te maken, wat huiswerk te doen, of een huis te poetsen. Hoewel je op wedstrijd soms best gestrest kan zijn, zorgt het er ook wel voor dat je een beetje tot rust komt. Als je op wedstrijd gaat hoef je namelijk niks anders te doen dan je focussen op je paard en op de wedstrijd. Die hele waslijst aan dingen die je thuis nog moet doen, vergeet je dan even. Een heerlijk gevoel is dat.

Bron: HorseChannel