koningsschieten-groot-bergeijk-2015
koningsschieten-groot-bergeijk-2015

Paradepaardje: Juul is een kruising Belgische knol met Haflinger

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Juul, een kruising Belgisch trekpaard x Haflinger.


“Juul is een 9-jarige kruising tussen een Belgische knol en een Haflinger. Ik heb hem zelf zadelmak gemaakt toen hij 4 was, vertelt Maartje van Gerwen (18) uit Valkenswaard. Nu ben ik samen met Juul standaardrijder bij St. Martinus Gilde in Luyksgestel. Juul is niet van mij, maar van mijn buurman. Hij heeft Juul als veulen gekocht en hij is nu uitgegroeid tot een ruin van 1.63 meter. Ik vond het een prachtig veulen en ken geen andere paarden met deze kruising.”

Les uitgezet


“Mijn buurman heeft Juul eerst beleerd voor de kar. Toen ik 13 jaar was, vroeg hij of ik een keer op Juul wilde gaan zitten. Hij zette geen stap verkeerd. We zijn lessen gaan volgen op de manege, maar daar zette hij de boel af en toe op stelten. Zo begon hij te bokken tijdens het aangalopperen en heeft hij een keer iemand tegen zijn enkel getrapt. Na een half jaar werden we de les uitgezet, omdat Juul te gevaarlijk was. Daar dacht ik anders over.  Hij was nog best groen, en moest alles nog leren.”

Processie Handel


“Ik heb toen een lange tijd niet op Juul gereden, maar deed wel andere dingen met hem. Zo ging ik samen met mijn buurman vaak een paar uur weg met de huifkar. En ieder jaar liep ik mee met processie Handel (een 40 kilometer lange voettocht naar het Mariabedevaartsoord, Onze Lieve Vrouw van Handel, red.). Dan liep ik naast Juul, heel de route, heen en terug.

Standaardruiter van het Gilde


“Drie jaar later werd mij gevraagd om samen met Juul de standaardruiter te worden van het Gilde in Luyksgestel. Dit aanbod pakte ik met twee handen aan, ook al wist ik niet wat het was. Ik kon weer op Juul rijden en dat vond ik heerlijk. Nu weet ik dat de standaardruiter de weg vrijmaakt voor de rest van het gilde. Dit zijn onder andere tamboers (trommelaars), bazuinblazers (trompettisten) en vaandeliers (vlaggendragers). Volgens de geschiedenis beeld ik de heilige Martinus uit. “

Volwassen


“Ik heb toen samen met Juul privélessen gehad van Jan Teunissen, de vorige standaardruiter van ons Gilde. Hij en zijn paard waren met pensioen en ze hadden al 3 jaar geen standaardruiter meer. Tijdens de eerste les van Jan merkte ik dat Juul een echt volwassen paard is geworden. Hij is in 3 jaar tijd van een drukke puber naar een coole kikker veranderd.”

Bakbeest


“Na de eerste wedstrijd met het gilde ben ik met Juul gaan lessen op mijn huidige manege. De eerste keer toen ik daar aankwam met Juul keek iedereen raar op. ,,Wat is dat nou voor bakbeest? Die kan toch niet fatsoenlijk lopen? Dat paard gooit heel de bak omver!”, waren de opmerkingen. Niets van dat was waar. In het halve jaar dat ik nu met Juul les krijg, zijn we al met sprongen vooruit gegaan. Hij heeft een mooie hoofd-halshouding en is zowat de braafste in de les. Ik rijd regelmatig zonder zadel met hem. Dit vind hij heerlijk om te doen. Ook aangalopperen doet hij nu super. Hij bokt helemaal niet meer. “

Machtig gevoel


“Ons mooiste moment was toch wel toen we samen reden tijdens een Gildedag. Dit is een dag waarbij heel veel gildes bij elkaar komen en tegen elkaar strijden voor de beste stoet, beste vaandelier, beste standaardrijder enzovoorts. Tijdens die gildedag is er een massale opmars. Hierbij moeten alle standaardruiters het veld op en elkaar groeten. Ik reed voorop en het was nogal druk. Juul liep als een echte bodybuilder zijn nek te showen en deed het toen zo goed: wat er dan over je heen komt is echt niet te beschrijven. Zo’n machtig gevoel. Heel mooi was dat. Eigenlijk is elke keer met Juul een mooi moment.”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.

Dag-dat-ik-juul-zadelmak-ging-maken
DSCN3242