Trekpaard couperen
Trekpaard couperen

Opnieuw aandacht voor verbod op couperen

Nieuws

NPO Radio 1 zendt vanavond een aflevering uit over het couperen van staarten. De aanleiding hiervoor is de tweejaarlijkse Nationale Tentoonstelling Trekpaarden en Haflingers in Limburg, waar vorige week twee paarden tot kampioen werden uitgeroepen. Deze twee kampioen trekpaarden hebben geen staart.


Het couperen van paardenstaarten is sinds 2001 in Nederland strafbaar. Het mag alleen als er een medische noodzaak voor is. Jaar na jaar zijn ministers en staatssecretarissen in gesprek met de Koninklijke Vereniging Trekpaarden en Haflingers (KVTH) om ervoor te zorgen dat ze vrijwillig stoppen met het couperen. Maar in de praktijk verandert er niks.

Verminking


In 2001 werd het verboden “een of meer lichamelijke ingrepen bij een dier te verrichten, waarbij een deel of delen van het lichaam wordt of worden verwijderd of beschadigd (artikel 40).” Trekpaarden worden geboren met een staart, dat is het laatste stukje wervelkolom en is belangrijk voor het wegwapperen van vliegen en sociaal contact. Vroeger, toen de paarden nog op het land werkten, was het gebruikelijk dat de staart gecoupeerd werd. Het gevaar dat de staart in de leidsels verstrikt zou raken werd toen te groot geacht. Sinds de jaren 70 werken er geen trekpaarden meer op het land en is deze verminking niet meer nodig. Maar het gebeurt nog steeds.

Nu bleek opnieuw dat er winnaars gekeurd worden op de Nationale Tentoonstelling zónder staart. Staatssecretaris Van Dam zei daarover in zijn brief van 29 maart jl dat het tonen van gecoupeerde dieren op tentoonstelling of keuringen, couperen stimuleert en illegaal couperen in de hand werkt. In die brief staat ook dat de staatssecretaris verwacht dat een tentoonstellingsverbod op termijn opnieuw bij de rechter aan de orde komt.

Illegaal


Piko Fieggen, programmamanager van de Dierenbescherming: “Het wordt tijd dat de organisatie van dergelijke evenementen eens hun persoonlijke belangen opzij zetten en hun maatschappelijke rol pakken. Voor de overheid wordt het eens tijd om de verheerlijking van deze illegale handeling de kop in te drukken.”

Voorzitter van de KVTH, Henk van der Pols zegt in de uitzending: “Als de regering nu eerst zelf aan de bak gaat en die zorgt dat wij het niet meer mogen, dan is het voor ons makkelijk.”

Controles


In een schriftelijke reactie naar aanleiding van de uitzending, schrijft staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken: “Dieren mogen niet verminkt worden voor het vermaak van mensen. De NVWA heeft controles uitgevoerd op de tentoonstellingen die in Zeeland en Limburg zijn gehouden. Dit onderzoek is nu in volle gang. Ook heeft de staatssecretaris een onderzoek aangekondigd op welke wijze het verbod effectiever kan worden gehandhaafd. Het resultaat wordt nog dit jaar verwacht.”

In 2011 werd een motie van Henk van Gerven (SP) voor een tentoonstellingsverbod met meerderheid van stemmen aangenomen. Daar is nog steeds niks mee gebeurd. Van Gerven stelt opnieuw Kamervragen aan staatssecretaris Van Dam.

De uitzending is vanavond van 19.00-20.00u bij NPO Radio 1. In de uitzending zijn Anoeska Heinemans, dierenarts en Henk van Gerven, Tweede Kamerlid SP, te gast.

Bron: NPO Radio 1