Afbeelding

Het afscheid van Bart

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’… En dan is hij niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? De 27-jarige Bart leek ontstoken tandvlees te hebben, maar na onderzoek in de kliniek bleek het EORTH te zijn. Een tandziekte die als maar erger wordt. Zijn tanden moesten verwijderd worden, maar zijn verzorgster Maxine Dekker nam samen met zijn eigenaar de beslissing dat Bart dit niet hoefde te doorstaan.


[row]

[seven]

“We hebben in totaal vier en een half jaar samen gereden. Bart was al ouder toen ik hem begon te verzorgen en in de bak rijden vond hij eigenlijk niet zo leuk. We reden daarom dan ook veel buiten. Je moest erg consequent met hem zijn, hij wilde namelijk altijd graag de baas spelen. Maar als jij een keer de baas geworden was, deed hij alles voor je.”
[/seven]
[five]
[panel]

Bart
1987 tot 2015


Verzorger: Maxine Dekker (1997)
Ras: Welsh x Arabier
Kleur: Vos


Bart vond zichzelf een echte Arabier.


[/panel]
[/five]
[/row]

Struikelen


“Een keer tijdens het rijden in de bak struikelde Bart. Hij was al 27 en kon zich niet meer zo goed opvangen, zijn onderbeen schoof wat door en hij liep hierna kreupel. Ik ben direct afgestapt en heb de dierenarts gebeld. Deze kwam langs en heeft hem onderzocht, het bleek dat hij zijn pees gescheurd had. Het zou een lang revalidatie proces worden, we besloten daarom dat het tijd was voor Bart zijn pensioen.”

Pensioen


“Bart werd echter erg vervelend. Hij verveelde zich en wilde graag werken. We besloten hem daarom naar een andere stal te verhuizen. Hier kon hij samen met leeftijdsgenootjes de hele dag lekker buiten staan en spelen. De nieuwe stal was echter anderhalf uur rijden van waar wij wonen. Doordat ik op dat moment zelf nog geen rijbewijs had, zag ik hem maar weinig. Ik kon hem niet meer zomaar opzoeken wanneer ik dat wilde. Toen er bij mij in de buurt een plekje vrij kwam op een stal waar hij ook de hele dag buiten kon staan, was ik dan ook super blij. Samen met zijn eigenaar besloten we hem weer te verhuizen zodat we hem vaker konden zien.”
‘De tandarts verwees ons door naar de kliniek’

Tanden


“Toen Bart terugkwam viel me op dat hij erg langzaam at. Normaal gesproken deed hij alles voor eten en was zijn bak zo leeg. We lieten de tandarts komen, deze dacht dat hij ontstoken tandvlees had, maar stuurde ons voor de zekerheid door naar de kliniek. Toen we via de telefoon aan de dierenartsen van de kliniek uitlegde wat er precies aan de hand was, vertelde zij ons al dat dit wel eens een slechte afloop kon krijgen.”

Kliniek


“We maakte een afspraak en zijn toch gewoon met hem naar de kliniek gegaan. In de kliniek werden allerlei onderzoekjes gedaan en foto’s gemaakt, maar al vrij snel kwamen ze erachter dat Bart last had van EORTH. Een tandziekte waar nog weinig onderzoek naar is gedaan. Dit begint in de voortanden en trekt langzaam door het hele gebit. Bij Bart was het alleen nog maar zichtbaar in zijn voortanden. Deze konden ze verwijderen, maar de kans dat het al in de rest van zijn gebit zat was vrij groot.”

Afscheid


“Barts eigenaar heeft mij altijd heel nauw betrokken bij alles wat hem te maken heeft. Samen hebben we dan ook de beslissing genomen om hem na dit nieuws in te laten slapen. Een paard op zo’n leeftijd, zonder tanden, dat kun je zo’n dier niet aandoen. We wilde liever niet bij het inslapen zijn, dit is erg heftig om mee te maken en we wilde hem herinneren zoals we hem kende. We hebben op dat moment in de kliniek afscheid van hem genomen. Als aandenken hebben we zijn staart afgeknipt en meegenomen. Later die dag werd hij door de artsen ingeslapen.”

Bijzonder


“Bart was heel bijzonder voor mij. Ondanks dat het mijn verzorgpony was en niet mijn eigen pony, voelde dit wel zo. Ik ben dan ook heel blij en dankbaar naar zijn eigenaar voor alle kansen die ik met hem heb gekregen. Ik denk dat je met één paard altijd een extra speciale band hebt en in mijn geval was dit met Bart. We zullen je nooit vergeten vriend.”

[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/10/image-1.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/10/image-1.png|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/10/image1-1.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/10/image1-1.png|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/10/image1-1-1.png|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/10/image2.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/10/image5.jpg|”]

[hr]

Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online. Wil jij jouw verhaal vertellen? Geef je op!


[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding