Afbeelding

Het afscheid van Hylke

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’… En dan is hij niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Anna-Marie Antonisse verzorgde net een jaar de Friese ruin Hylke, toen hij erg ziek werd. Hylke at slecht en had een ontsteking in zijn mond. Uiteindelijk was hij zo zwak dat hij niet meer wilde opstaan. Op dat moment moest Anna-Marie afscheid van hem nemen.


[row]

[seven]

“Ik heb Hylke ongeveer een jaar mogen verzorgen. We reden vooral dressuur samen. Hylke had altijd al gevoelige darmen. Na het rijden of als hij nieuw gras gegeten had, kreeg hij vaak diarree. Toen zijn eigenaresse op vakantie was, viel hij erg af. Ik besloot een tijdje niet met hem te rijden, zodat hij hopelijk weer wat zou aankomen.”
[/seven]
[five]
[panel]

Hylke
2010 tot 2016


Verzorger: Anna-Marie Antonisse (2003)
Ras: Fries
Kleur: Zwart


Hylke stond altijd klaar voor een knuffel.


[/panel]
[/five]
[/row]

Medicatie


“Hij bleef slecht eten en kreeg een dikke neus, ook kwam er wat pus uit. Zo kwamen we erachter dat hij een ontsteking in zijn mond had. Hij kreeg hier medicatie voor en hij leek weer meer te gaan eten. Hij leek wat meer energie te krijgen, maar bleef erg zwak in zijn lijf. Hij wilde ook niet meer gaan liggen, waarschijnlijk omdat hij bang was niet meer op te kunnen staan.”
‘Hij was niet sterk genoeg om op te staan’

Pijn


“Na een hele poos ging hij echter wel weer liggen, maar helaas was hij inderdaad niet sterk genoeg om op te staan. We hebben gelijk de dierenarts erbij gehaald, deze gaf hem een infuus. We probeerde hem overeind te helpen, maar hij ging iedere keer opnieuw liggen. Hij had duidelijk pijn en was op. We moesten een moeilijke beslissing nemen, maar we wilden hem niet zien lijden.”

Afscheid


“Het was tijd om afscheid van hem te nemen. Ik ben zelf niet bij het inslapen geweest, maar heb gelukkig wel afscheid van hem kunnen nemen. Ik heb hem een laatste keer geknuffeld. Helaas mocht hij maar zes jaar oud worden. Hylke zou nooit heel oud geworden zijn, maar dat we zo jong al afscheid van hem moesten nemen had niemand verwacht. Als ik op stal kwam, kwam hij altijd gelijk naar me toe. Tijdens het rijden was het ook echt een schat. Hij was lief en aanhankelijk en stond altijd klaar voor een knuffel.”

[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/12/image2.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/12/IMG_4418.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/12/IMG_4569.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/12/IMG_4573.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/12/IMG_4706-1.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/12/IMG_4743.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/12/IMG_4782.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/12/IMG_4797.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/12/IMG_4805.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/12/IMG_4894.jpg|”]

[hr]

Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online. Wil jij jouw verhaal vertellen? Geef je op!


[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding